1 av 4
Haschet smugglades bland annat i ett bildäck. Foto: Tekniska roteln vid polisen i Eskilstuna.
2 av 4
20 kilo haschkakor hittades. Foto: Tekniska roteln vid polisen i Eskilstuna.
3 av 4
Inuti den ena bildörren hittades också haschpaket. Foto: Tekniska roteln vid polisen i Eskilstuna.
4 av 4
32-åringen åtalades för inblandning i skottlossningarna förra året, men friades. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
eskilstuna

Åtalas för smuggling av 20 kilo hasch

Idag kom åtalet i den narkotikahärva som polisen avslöjade i maj, när stora mängder hasch hittades i Näshulta utanför Eskilstuna. En av de huvudmisstänkta är den man som tidigare åtalats för inblandning i skottlossningarna i Eskilstuna.

Fem män åtalades idag vid Eskilstuna tingsrätt för grovt narkotikabrott, tre av dem åtalades även för grov narkotikasmuggling.

Enligt åklagaren har en 32-årig Eskilstunabo och en 48-årig man som bor i Danmark anlitat en dansk kurir som smugglat in 19,6 kilo hasch från Danmark till Sverige i en bil. Brottet ska ha skett den 11 maj och haschet gömdes bland annat i ett bildäck. Alla tre åtalas för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Haschet kan enligt polisen vara värt omkring en miljon kronor.

De övriga två männen, två Eskilstunabor i 20-årsåldern, åtalas för att ha tagit emot knarket och förvarat det i en bostad i Näshulta.

32-åringen greps på flygplatsen i Oslo den 14 maj när han var på väg att lämna Europa. Han har tidigare pekats ut som gängledare för en knarkliga och åtalades för grovt vapenbrott i samband med förra sommarens skottlossningar i Eskilstuna. Han friades från misstankarna om vapenbrott men polisen utreder fortfarande vilka som låg bakom skjutningarna, där 32-åringen själv skottskadades. 

I maj, någon vecka innan haschsmugglingen, sköts 32-åringen igen, den här gången i fingret och låret. Han har själv sagt att han sköts på grund av en obetald skuld.

Polisen har avlyssnat telefonsamtal mellan 48-åringen och hans son i Danmark, och hört hur 48-åringen beställde två väskor med "kläder" från sin son, något polisen menar är en omskrivning för hasch. Själv nekar han till brott och säger att han inte hade tillräckligt med kläder med sig till Sverige.

Den 32-årige Eskilstunabon erkänner att han beställt tre kilo hasch, men nekar till att det handlade om så mycket som 20 kilo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".