Mats Höggren med några utskrivna kartor som visar hur sälungarna rört sig sedan de blev utsläppta.
oxelösund

Sälen Anders från Oxelösund simmar lugnt

Födotillgången styr
6:25 min

Sälkuten Anders håller sig i vattnen utanför Oxelösund och verkar bra. Det visar övervakningen av de två kutarna Anders och Benjamin som hittades i Oxelösund och Norrköping i våras. Det har nu varit i det fria i en månad.

Djurparkspersonalen följer dem från datorskärmen med hjälp av de sändare som man satt fast i pälsen på sälarna. Mats Höggren, zoologisk chef på parken var till och med ute i S:t Anna skärgård och spanade efter en av sälarna i helgen.

Men trots att GPS:en visat att Anders, den av sälarna som hittades i Oxelösund, legat stilla på en liten kobbe strax söder om Aspöja syntes han inte i verkliga livet.

– Nej, men jag såg 80-100 av hans kompisar just där positionen från Anders kom ifrån och det visar att han gärna uppehåller sig där andra sälar finns, säger Höggren.

Nu har Anders rört sig norrut igen och ligger i höjd med Oxelösund. Mats Höggren visar på datorskärmen där det finns ringar och fyrkanter och streck däremellan. De visar var sälarna är och har varit.

Den andra sälen, Benjamin, har simmat söderut. Sedan ett par veckor tillbaka finns han i havet utanför Västervik och ner mot Ölands norra udde.

– Att de sticker iväg så här är inte så ovanligt. Den som vi tog hand om för några år sedan slog sig ner öster om Fårö, säger Höggren.

Så att simma ner till Västervik, det är bara en liten promenad för en säl?
– Det är tydligen ingen stor grej i sälarnas värld. Det är födotillgången som styr väldigt mycket, strömmingstimmens rörelser.

– Är du förvånad över att de inte håller ihop?
– Nej, vi satte ut dem i en skyddad vik vid Kopparholmarna, där stannade de några timmar för att bekanta sig med den nya miljön. Sedan kunde vi se att de skildes åt ganska snabbt. Och det är ju i enlighet med unga gråsälshannars beteende, för de har inga sociala band nu.

Det är bara vi människor som tänker att de ska vara bästa vänner för livet?
– Vi lägger ju gärna mänskliga värderingar på djuren och det är inte så konstigt. Alla djur med stora ögon och päls berör just oss, på gott och ont.

Vet ni hur de mår?
– Nej, vi har ju inte sett dem än. Men som de rör sig kan vi bara utgå från att de mår bra. Hade de varit utmärglade eller i dåligt skick så skulle det gå att se på skärmarna.

Sändarna sitter kvar på sälarna tills de byter päls om drygt ett halvår. Fram till dess så skickar de information som används till mer än bara för att djurparkspersonalen ska hålla koll på dem.

– Eftersom det är ganska hög upplösning på den information man kan få nu, vi kan få data på hur och när de dyker till exempel, så kommer våra kollegor på Naturhistoriska riksmuseet ha nytta av den här informationen, säger Mats Höggren.

P4 Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".