Björnlundabon Christer fyller på dricksvatten efter vattenläckan. Foto: Lina Lundgren/Sveriges Radio
gnesta

Stor vattenläcka i Björnlunda

Krister Carlsson, VA-enheten: "Det sprutar rätt upp ur myren"
2:40 min

I Gnesta kommun berör en vattenläcka hela samhället i Björnlunda. En vattenledning som försöjer Björnlunda Från sjön Lockvattnet har gått sönder, och Björnlundaborna får nu hämta vatten i utställda tankar.

Trots att felet är hittat kommer det dröja till imorgon innan reparationer kan sätta igång. Det beror på att läckan är på en sådan plats att specialutrustning måste användas.

– Vi behöver en speciell grävmaskin, säger Krister Carlsson, chef för VA-enheten.

Arbetet kommer påbörjas imorgon så fort det ljusnar.

– Det är inte första gången just den här ledningen har gått av. Vi fick larm om att vi hade låg nivå i vårt lilla vattentorn som finns där och då åkte personal ut och upptäckte att det var riktigt lågt. Sedan har de gått och spårat och hittat läckan.

Vad beror det på att den går av?

– Det kan vara materialfel. Det är en kombination också av markförhållanden, marken rör på sig. Är materialet stumt riskerar den att gå av, säger han.

Kommer Björnlundaborna ha vatten imorgon?

– Absolut har jag stora förhoppningar om att man kommer få det någon gång under dagen. Men om de får det före lunch eller inte vet jag inte, säger Krister Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".