I Eskilstuna och Strängnäs är det från och med idag förbjudet att elda med engångsgrillar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
sörmland

Tre larm om gräsbränder på en timme

"Engångsgrillar är extra farliga"
2:00 min

Det är torrt i markerna just nu och Räddningstjänsten har fått rycka ut på tre gräsbränder i länet inom loppet av en timme. I Eskilstuna och Strängnäs råder det eldningsförbud från och med idag.

Vid lunchtid kom det första larmet om en gräsbrand längs väg 876 vid Kvarnsjön norr om Gnesta. Branden var av mindre omfattning och kunde snabbt släckas.

Strax efter, vid 13:15, kom ett larm om att det brann utanför Vagnhärad, vid Norra Sundsvägen nära sjön Sillen. Där hade folk som bodde i området redan börjat släcka elden när Räddningstjänsten kom fram. Också det var en mindre gräsbrand på cirka 20 kvadratmeter, enligt Räddningstjänsten.

Tio minuter senare, klockan 13:25, fick Räddningstjänsten återigen ett larm om en gräsbrand, den här gången i Eklången utanför Eskilstuna. Där brann ett område på cirka 100 kvadratmeter, enligt dem som larmade. De själva började släcka elden och när Räddningstjänsten i Ärla kom fram brann ett område på cirka 20 kvadratmeter. Elden är nu släckt.

Det är eldningsförbud i Eskilstuna och Strängnäs från och med idag, vilket innebär att man inte får elda eller grilla i naturen, eller på kommunal parkmark. Det är fortfarande tillåtet att elda på fasta grillplatser eller i portabla grillar, bara man har tillgång till vatten eller annan släckutrustning.

Engångsgrillar är däremot inte tillåtna att använda under eldningsförbud.

Sörmlandskustens räddningstjänst avråder från eldning i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa, men har ännu inte utlyst eldningsförbud.

Räddningschefen i beredskap Tobias Erdsjö intervjuades i Eftermiddag om eldningsförbudet. Intervjun finns att lyssna på här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".