Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Foto: Bengt O Nordin/SVTbild
2 av 2
Alexander Temelkov, Nyköping, har åsikter om dubbelbestraffningen sv skattebrottslingar. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio

"Det här är advokaternas julafton"

"Man ska inte bli dömd två gånger"
2:08 min

Flera personer i Sörmland skulle kunna kräva skadestånd för sin tid i fängelse efter skattebrott. Dömda efter 2009 kan nämligen anses ha blivit dubbelt bestraffade.

Högsta domstolen har idag slagit fast att personer som fuskat med skatten inte både ska kunna krävas på skattetillägg och dömas i domstol. Det blir nämligen ett dubbelt straff och det är inte tillåtet enligt EU-lagstiftningen. Det gäller de som dömts efter februari 2009.

– Helt korrekt. Man ska inte bli dömd två gånger för ett brott, säger nyköpingsbon Alexander Temelkov.

Efter flera domar på europanivå har Högsta domstolen idag bestämt att efter februari 2009 ska det inte gå att dubbelbestraffa skattebrottslingar. Fram till idah har Skatteverket kunnat besluta om ett skattetillägg och en domstol om till exempel ett fängelsestraff.

– Jag skulle tro att Riksåklagaren och Skatteverket sätter sig ner nu för att bestämma vilka gränser som skall gälla, säger lagman magnus Widebeck vid Nyköpings tingsrätt.

– Skattetillägg där det inte är så stora summor det handlar om, och så får man avstå från skattetillägg där och så får man lagföra och döma till fängelse där det är lite större.

Claes Lindqvist i Nyköping är inne på samma linje. Bara fängelse, tycker han:

– Om man nu bara ska ta den ena av de här två delarna - om båda är straff - då måste det vara mycket enklare att ta bort skattetillägget, och så får de sitta kvar i fängelse.

Den stora frågan är vad man nu ska göra med dem som har dubbelbetraffats sedan 2009. Det kan komma att bli fråga om stora skadestånd för tiden i fängelse.

– Det kommer ju att komma massor med spännande skadeståndsfrågor, säger lagman Magnus Widebeck.

– Det är Justitiekanslern som ska bedöma alla krav som kommer att komma. Det här är advokaternas julafton, skulle jag vilja säga.

I Sörmland finns flera personer som kan komma i fråga för skadestånd.
Ett av fallen gäller den stora byggbolagshärvan runt Eskilstuna för tre år sen, där sex personer dömdes till fängelsestraff på upp till fem och ett halvt år.

P4 Radio Sörmland har talat med den tidigare Nyköpingskrögare som dömdes till sju månaders fängelse efter att ha sålt öl svart. Han säger att han inte kommer att söka skadestånd även om han har rätt till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".