Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Hoppa inte i grumligt eller grönfärgat vatten"

Uppdaterat onsdag 17 juli 2013 kl 15.33
Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 14.03
Marinbiolog Sture Nellbring om algläget
(2:25 min)
Algblomning Östersjön. Foto:Scanpix

Nya satellitbilder visar att det finns både algansamlingar och en produktion av alger utanför Sörmlandskusten, men de håller sig fortfarande mest ute till havs. 

– Årets algblomning har börjat ovanligt tidigt, redan efter midsommar men på vår sida har det inte varit så speciellt. Det mesta ligger till havs eller på den baltiska sidan, säger marinbiolog Sture Nellbring på Länsstyrelsen i Stockholm

Han har tolkat de nya satellitbilder som SMHI, efter ett par molniga dagar, fått in och som visar algläget i Östersjön.

Längs Sörmlandskusten finns det nu på sina ställen ansamligar av alger på ytan, eller risk för det. Dagens satellitbild från SMHI visar att blomningarna i södra Östersjön, bl.a. söder om Gotland, finns kvar. En begränsad blomning syns även i nordvästra Egentliga Östersjön, som är området söder om Åland och ner till Malmö.
Ytansamlingarna verkar generellt mer splittrade än tidigare vilket kan bero på vinden. Vid lugnare väder kan ytansamlingarna troligen komma tillbaka.

– Är vattnet det grumligt eller färgat gult eller grönaktigt så ska man undvika att hoppa i vattnet, och har man hund ska man ha den kopplad redan innan så den inte hoppar i, säger marinbiolog Sture Nellbring på Länsstyrelsen i Stockholm som har tolkat bilderna under förmiddagen.

Sture Nellbring avråder också från att använda vattnet i matlagning eftersom gifterna inte förstörs när man kokar det.

Fortsatt delvis västliga vindar gör att de alger som finns driver längre ut till havs och inte in mot kusten. Men det går förstås inte att säga när man kan blåsa faran över.

– De kan ju försvinna och komma tillbaks igen. Det beror på närsaltsituationen - om det finns fosfor kvar så att de kan växa till, säger Sture Nellbring på informationscentralen för det egentliga Östersjön.

Hur ser du på arbetet med att minska utsläppen av näringsämnen?

– Man gör väl inte tillräckligt i och för sig. Men samtidigt är det ju väldigt svårt. Det finns ju väldigt mycket naturlig avrinning också. Man har ju upptäckt att avrinningen från skogen till exempel, är mycket större än man förväntat.

Så allt är inte människans fel?

– Det är ju människan som ligger bakom det mesta. Det är ju en grunddos som man har lagt dit sedan 50-talet eller tidigare, som vi inte blir av med. Vi har ju så dåligt vattenomsättning i Östersjön så att mycket av näringen ligger kvar och cirkulerar.

Och de närsalterna försvinner inte, bland annat för att det finns så mycket döda bottnar i Östersjön.

– Det gäller ju att binda de här närsalterna till bottnarna. Närmare 28 procent av egentliga Östersjöns bottnar är utan syre. Det binds inte särskilt mycket näring i de bottnarna.

För att få in friskt och syrerikt vatten är det den smala passagen mellan Sverige och Danmark som gäller.

– Det storskaliga vädret bestämmer om vi får in friskt saltvatten via Öresund och Bälten. Det har inte skett så mycket de sista åren, säger marinbiologen Sture Nellbring.

Clara Tesch
clara.tesch@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".