Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
1 av 4
Någon har eldat med delar av rullstolsrampen i Sundbyholm. Foto: Emma Stark/Sveriges Radio
2 av 4
Leif Thorstensson tycker att rampen är en lösning som är bra för många. Foto: Emma Stark/Sveriges Radio
3 av 4
Joel och Annelie Johansson vid sin pool. Foto: Emma Stark.
4 av 4
Badet i Sundbyholm utanför Eskilstuna är ett av de få i länet som är anpassat för funktionshindrade. Foto: Emma Stark/Sveriges Radio

"Någon har grillat korv med rullstolsrampen"

"Ibland väjer man andra aktiviteter"
1:55 min

Det är fortfarande få badplatser i Sörmland som är anpassade för funktionshindrade. Men en av dem som faktiskt finns har blivit saboterad.

En undersökning från assistansbolaget Humana visar att det endast är ett fåtal av kommunernas badplatser som är tillgänglighetsanpassade för funktionshindrade.

Familjen Johansson i Ärla har valt att bygga en egen pool istället. 16-årige Joel Johansson, som är CP-skadad och sitter i rullstol, säger att det är lättare att bada i poolen för där finns ingen sand.

– Det går inte att sitta i rullstol och köra. Framhjulen fastnar i sanden, säger Joel Johansson.

Invid altanen bakom det gula huset i Ärla har familjen Johansson byggt ett pooldäck och en pool. Mamma Annelie Johansson förklarar att det blir smidigare.

– Oftast är det ju lite knöligt när man är på en badplats.

Hennes son Joel har en CP-skada och sitter i rullstol. För att göra poolen lätt att använda för honom har de satt dit en trapp istället för stege. På den kan Joel, som har styrka i armarna, ta sig upp steg för steg.

När assistansföretaget Humana frågade kommunerna i Sörmland om de hade tillgänglighetsanpassat sina stränder svarade fem kommuner. Alla fem valde svarsalternativet att "mellan 1 och 24 procent av stränderna är tillgänglighetsanpassade för personer med funktionshinder".

Sundbyholmsbadet i Eskilstuna är en av de tillgänglighetsanpassade stränderna är. Här har man asfalterat en bit av stranden ned till en träramp, som övergår i en metallramp som går ner i mälarens vatten. På rampens sidor finns räcken att hålla sig i.

Leif Thorstenson, kanslichef på Sörmlands handikappidrottsförbund, tycker att en sådan lösning, är bra för många men den har sina svageheter.

– Bra för många. Men man kan inte inte rulla ut med sin vanliga rullstol och här står ingen badrullstol, en sådan skulle kanske inte få stå ifred heller. Det här bygger på att man kan stödja och gå några steg på sina ben.

Han saknar en trapplösning så att den som har armstyrka men inte kan använda benen kan hasa sig ned steg för steg.

På den här rampen finns också en del nivåskillnader som kan vara hinder för en rullstol, och just idag ser det ut som att någon eldat upp den del av rampen som ska göra övergången från asfalten smidig, de förkolnade resterna ligger på stranden.

– Det är någa nidingar som inte förstått att den är viktig för att man ska komma upp på trärampen där, utan har grillat korv med hjälp av den istället, säger Leif Thorstensson.

En tillgänglighetsanpassad badplats finns också i Katrineholm och två finns i Nyköping.

Alla som har svårt att använda en utomhusstrand kan inte bygga en egen pool konstaterar Annelie. Visst kan det vara svårt att hitta lösningar som passar alla olika funktionshinder, men hon skulle vilja att fler stränder gjordes tillgängliga. I alla fall med en trapp istället för stege.

– Det vore jättebra om man visste innan man åker ut att det fungerar. Att man inte behöver lyfta och slita så mycket. Det kan ju tyvärr göra att man ibland väljer andra aktiviteter i stället.

Vad tror du det ber på att det inte finns?

– Jag tror att det är mycket okunskap,  säger Annelie Johansson i Ärla.

Kommunerna borde använda sig av den kunskap som finns inom handikapporganisationerna, för att ta fram så bra tillgänglighetslösningar som möjligt, tycker Leif Thorstensson från Sörmlands handikappidrottsförbund. För han vill se fler tillgänglighetsanpassade bad.

– Från mycket tidiga år vänjer man sig vid att vara aktiv, eller att inte vara aktiv. Blir man åskådaren som sitter på stranden och ser sina syskon eller kompisar bada då blir man förmodligen inte heller aktiv i våra idrottsföreningar, i yrkeslivet eller allt annat där vi alla behöver vara aktiva och ta för oss, säger Leif Thorstensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".