Oxelösund

SSAB:s vd: "Tror vi är på botten nu"

Vd:n: "Det blir inte sämre"
1:23 min

Ståltillverkaren SSAB redovisar en förlust före skatt på drygt 270 miljoner kronor för andra kvartalet i år. Enligt vd:n Martin Lindqvist är botten nådd, men han vet inte när det kommer vända uppåt.

Årets resultat tyngdes framför allt av prissänkningar och negativa valutaeffekter, enligt SSAB.

– Jag tror att vi är på botten nu. Min bedömning är att det inte blir sämre, säger vd:n Martin Lindqvist till Sveriges Radio.

Hur länge kommer ni fortsätta vara på botten?

– Det önskar jag att jag kunde svara på, men det kan jag inte göra.

Stålföretaget SSAB gjorde en förlust på 273 miljoner kronor före skatt under det andra kvartalet i år - under samma period minskade försäljningen med två miljarder kronor jämfört med året innan. Det kan jämföras med vinsten på drygt 600 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Det är avmattning på den kinesiska marknaden och en stark krona som är en del av förklaringen. Dessutom finns det enligt Martin Lindkvist en överkapacitet på marknaden.

– Hur stor den är är svårt att svara på men den är hyggligt stor och det påverkar industrin coh det på verkar priserna, säger han.

Under förra hösten varslade SSAB 450 anställda om uppsägning och ytterligare 4000 anställda vid anläggningarna i Oxelösund, Luleå och Borlänge gick med på att gå ned i arbetstid. De jobbade 4 dagar i veckan, för 90 procent av lönen.

Det här lönesparpaket avslutades nu under det andra kvartalet och företaget sa tidigare att det sparade in runt 100 miljoner kronor.

Enligt SSAB:s rapport ser utvecklingen under det tredje kvartalet ut att bli fortsatt svag i södra Europa, medan efterfrågan i norra och östra Europa ser stabilare ut.

Konjunkturförbättringen i USA väntas under senare delen av andra halvåret få genomslag i efterfrågan på stål och i Asien förväntas efterfrågan i Kina stabilisera sig under det kommande halvåret, enligt rapporten.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".