Katrinehom/Flen

På tigerjakt runt sjön Valdemaren

8:54 min

Det var när Jan Lindblad och hans sambo Pia Thörn var i Indien i tre år i slutet av 1970-talet för att filma bland annat tigrar som de fick veta att det var stora problem med inavel bland tigrarna i norra Indien. Då föddes tanken på att försöka skaffa tigerhonor från Kolmårdens djurpark för att flytta dem till Indien.

Jan Lindblad, var en svensk naturfilmare, visselkonstnär, fågelimitatör och jonglör. Hans föräldrar hade ett sommarhus på Stenön i Valdemaren.

Det var 1980 som Jan Lindblad och Pia Thörn beslutade sig för att vara mellanhand för två ungar, honorna Lillan och Rani från Kolmården som skulle flyttas till norra Indien för att minska inaveln i tigerstammen där. Men det som från början var tänkt att vara i ett par månader drog ut på tiden genom den indiska byråkratin och det blev 18 månader.

Sommaren 81 hade Pia och Jan tigerungarna på Stenön i Valdemaren och få kände till dem Lillan och Rani, eftersom de inte fick vänja sig vid människor.

Pia  Thörn berättar hur hon upptäckte att en av tigerhonorna, Lillan hade försvunnit. Då ringde en granne och berättade att en tiger hade tittat in i ett torp på fastlandet. Pia Thörn tror att damen som bodde där vridit upp ett väggur som klickade inne i torpet, ett ljud som betydde matdags för och när tigrarna skulle få mat hemma hos  Pia Thörn och Jan Lindblad använde de en koskälla, då kom tigrarna rusande. Så lillan tänkte väl att nu blir det mat så här kliver jag in, och när kvinnan fick se en tiger i sitt hus slängde hon igen dörren och både tigerhonan och kvinnan blev lika rädda tror Pia Thörn som fick med sig Lillan hem igen.

Men efter den händelsen ville även Rani ville se vad som fanns på andra sidan sjön och rymde hon också, inte bara en gång utan flera. Efter ett och ett halvt år med tigrarna fick både Rani och Lillan flytta tillbaka till Kolmårdens djurpark och senare till Borås djurpark.

Katarina Wahlström

katarina.wahlstrom@sverigesradio.se

016-16 16 27

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista