Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Katrineholm

Kullbergska ska vara kvar, men kanske inte med exakt samma vård

Kommun och näringsliv med i rekryteringen
1:38 min

Kullbergska sjukhuset ska finnas kvar i framtiden, men det är inte säkert att det blir med samma vård som idag, enligt sjukvårdslandstingsrådet.

– Alla tre sjukhusen kommer att behövas finnas kvar under överskådlig tid, säger Thomas af Bjur (fp), som är ordförande för Länsjukvårdsnämnden.

– Sedan kan de se olika ut internt och inom de olika sjukhusen. Där kommer vi aldrig att kunna säga att de är för all tid givna och att de exakt ska ha den verksamhet som idag finns, utan det kommer att behöva förändras också.

Förra hösten klubbade landstinget igenom sin satsning - "Sveriges friskaste län 2025" - och med den planen vill man att länets tre sjukhus i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm ska finnas kvar, men att deras organisation ska kunna ändras.

Sörmlandsnytt har rapporterat att Sörmlands läkarförening anser att personalbrist kan vara en orsak bakom några av de fall där patienter blivit felbehandlade på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

På landstinget vet man om att rekryteringen är en kritisk punkt och man satsar på samarbete med kommun och näringsliv för att få kompetensen som behövs till Kullbergska.

– Det som är det stor orosmolnet och som vi också varit tydliga med är att vi ska kunna rekrytera medarbetare till Kullbergska och att de ska vilja bo i Katrineholm och jobba där.

Rune Gustavsson är en Katrineholmsbo, som har varit på Kullbergska flera gånger. Han tycker att det har funkat bra där men har dåliga erfarenheter från Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Jag har varit där många gånger men har aldrig varit med om att de gjort fel, men i Eskilstuna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".