1 av 2
Foto: Henrik Sannesson/Sveriges Radio.
2 av 2
En optisk läsare kollar fingeravtrycket så att rätt person släpps in.
TROSA

Skottsäkra hus nästa steg i säkerhetstänket

Ett byggföretag i Trosa tagit säkerhet till en ny nivå. Man har byggt ett inbrottssäkerhet hus.

Huset som precis står färdigt ser modernt ut. Stora fönster vetter ut mot inloppet till Trosa där segelbåtar glider förbi. Det har kostat ungefär 8,5 miljoner kronor att bygga.

Ägeren Rolf Nilsson  pratar sig varm om att villan har tjugo centimeters frigolit i väggarna och uppfyller Boverkets energihuskriterier.
Men det ovanliga är ändå säkerhetsprofilen.

-- Nu låser sig dörren automatiskt. Det är elektroniska lås som sitter i de här dörrarna. I lägenheter är vi vana vid att kunna köpa en säkerhetsdörr. Det har inte kunna erbjudas villaägare tidigare, men med våra hus är det möjligt.

Larmmarknaden för privatbostäder i Sverige ska enligt branschorganisationen Säkerhetsbranschen vara värd drygt tre miljarder kronor. Däremot är säkerhetshus inget, som Mikael Johansson, kommunikationschef på organisationen, ens hört talas om.
Någon trend är inte i sikte än. Det finns säkerhetsföretag som bygger in larm och brytskydd i efterhand. Ingen annan bygger skottsäkra hus.

– Inbrottsskyddsklass 3 det är ungefär samma som det är på ett vapenskåp. Vi har fäst in fönster och dörrar inifrån och ut mot betongskivan så att karmskruvar och sådant inte går att komma åt. Dessutom har vi satt i okrossbara fönster.

Hur säkert är det?

-- Du kan till exempel inte komma igenom här med en yxa. Du kan stå och slå. Du kan få prova.

Den genomsnittlige larmkunden spenderar 15 000 kronor på sin anläggning. Ett säkerhetshus med allt vad det innebär spelar i en helt annan liga.
Men det kan ha en poäng, enligt Mikael Johansson på Säkerhetsbranschen. Att göra säkerhetsåtgärder i efterhand är ofta både svårt och dyrt att genomföra.

Tillbaka i villans garage har Rolf Nilsson plockat upp en rejäl vedyxa och drämmer till en uppsatt glasskiva.

-- Det blir ett litet märke där, men det håller, man kommer inte igenom. Om kunden vill ha utökad säkerhet så kan man ta det här glaset som tål pistolskott.

Den där glasklumpen då, vad är det?

-- Det här glaset är nästan en decimeter tjockt och då tål det ännu högre kalibrar så vi kan leverera våra till exempel till ambassader eller andra i andra länder, som har ett ökat säkerhetsbehov. I Sverige är det få som har behov av det.

I huset finns flera säkerhetsfunktioner. Det sitter en rökmaskin i sovrummet och den kan startas från klädkammaren, som tjänstgör som panikrum. Där ska de som bor i huset kunna ta skydd tills polisen eller vaktbolaget kommer till undsättning.
Men det mest grundläggande säkerhetsarbetet handlar om att hålla låg profil, Det är något som Rolf Nilsson, som vägrar ställa upp på bild, delar med sina potentiella kunder.

-- Näringslivstoppar eller vem som helst som har ett behov av att känna trygghet.

Hur ser marknaden ut för det här i Sverige?

-- I Sverige är marknaden mer fokuserad på problemfritt boende och på inbrottssäkerhet. I södra Europa är det mera hotbilder. Säkerhet handlar mera om att hålla tyst och vara hemlig. Så man kan inte berätta allt heller, slutar Rolf Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".