Poliskommissarie släppt i väntan på dom

Den 35-årige poliskommisarie som avslöjades av sörmlandspolisen i en stor vapen och knarkhärva släpptes i avvaktan på dom av Svea Hovrätt.

Advokat Per Liljekvist säger till TT att poliskommissarien inte längre på sannolika skäl är misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott eller grovt tjänstefel.

Poliskommissarien dömdes i oktober av Eskilstuna tingsrätt för att i sitt arbete som polis ha använt otillåten brottsprovokation för att avslöja vapen- och narkotikabrott till fyra års fängelse.

Enligt advokaten beslutade hovrätten att stryka misstankarna på sannolika skäl för ytterligare ett par åtalspunkter.

Däremot är poliskommissarien fortfarande på sannolika skäl misstänkt för vapenbrott på tre åtalspunkter. Men eftersom straffvärdet inte är över två år bedömde hovrätten att han inte längre ska vara häktad.

Såväl åklagaren som poliskommissarien överklagade domen på fyra års fängelse i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren hade krävt sju års fängelse och var dessutom missnöjd med domarna för åtta av de övriga tio inblandade i narkotika- och vapenhärvan.

Poliskommissarien krävde att bli helt frikänd eller åtminstone få straffet rejält nedsatt. Han anser sig inte ha genomfört otillåtna brottsprovokationer, missbrukat sin ställning som polis eller ägnat sig åt olaglig hantering av livsfarliga vapen.