Foto: Andeas Ericson/Sveriges Radio.

Nyktert på de sörmländska farvattnen

Ingen båtförare har hittills i år ertappats onykter i Sörmland. Också i övriga landet har antalet onyktra minskat.

Enligt Mattias Lindholm, kommunikatör på kustbevakningen är det så små siffror att det är svårt att dra några slutsatser om utvecklingen i länet

– Vår bild i hela landet är att folk är nyktra på sjön och man känner till lagstiftningen och vet vad som gäller. Fenomen vi ser är att man utser någon som är nykter eller ligger kvar med båten över natten, säger Mattias Lindholm kommunikatör på kustbevakningen.

Flest onyktra påträffas i storstadsregionerna och i Blekinge. Anledningar till det kan vara mer båttrafik och fler skärgårdskrogar, enligt Kustbevakningen

I hela landet genomfördes förra året knappt 2700 kontroller och knappt 197 upptäcktes vara onyktra på sjön. Den största andelen sjöonyktra påträffas i storstadsregionerna och i Blekinge, anledningar till det kan enligt Kustbevakningen vara att det dels är mer båttrafik där och att det finns fler skärgårdskrogar i storstadsregionerna.

Generellt i hela landet har antalet som kör onyktra på sjön minskat sedan den nya lagen om en nedre promillegräns för sjön infördes 2010. Det gäller också Sörmland, från tre fall 2010 till alltså noll hittills i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".