sörmland

Fler anmäler missförhållanden i skolan

Fler anmäler sin skola till Skolinspektionen eller Barn- och elevombudet, Beo. I hela landet har anmälningarna ökat med 30 procent det första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Fler får också kritik än tidigare.

I Sörmland gjordes under årets första sex månader 92 anmälningar om upplevda missförhållanden på en skola. Flest anmälningar gjordes inom området kränkande behandling, och vanligast var att det avsåg kränkningar som skett mellan elever. Nästvanligast var anmälningar som gällde särskilt stöd till elever.

Det blir också vanligare att Skolinspektionen riktar kritik mot en skola i sitt beslut. Under första halvåret i år kritiserades skolan eller den ansvarige - kommunen eller en fristående entrepenör - i 43 procent av besluten. Samma period förra året var det drygt 30 procent.

Att anmälningarna om upplevda missförhållanden på skolorna ökar behöver enligt skolinspektionen inte bero på att förhållande blivit sämre, det kan till exempel bero på ökad kunskap om att det går att anmäla.

Totalt i hela landet gjordes 1 984 anmälningar till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet under årets sex första månader, mot 1 522 anmälningar samma period förra året.

Orsaker bakom anmälningarna i Sörmland

23 anmälningar gällde kränkande behandling
14 anmälningar gällde särskilt stöd
4 anmälningar gällde avgifter
3 anmälningar gällde organisation och styrning
2 anmälningar gällde betyg och omdömen
2 anmälningar gällde disciplinära åtgärder
2 anmälningar gällde samarbete och information mellan skola och hem
2 anmälningar gällde skol- och hälsovård
2 anmälningar gällde skolplikten
1 anmälan gällde utbildningens innehåll
1 anmälningar gällde modersmålsundervisning
36 anmälningar gällde övriga orsaker

Källa: Skolinspektionen. Siffrorna avser antalet anmälningar i Sörmland första halvåret 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".