1 av 2
Gnestabonden Håkan Ekstrand med byggmaterial till sin vindsnurra. I bakgrunden dalgången i sydvästlig riktning som gör att vindarna ska nå sex sekundmeter i årssnitt. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio
2 av 2
Vindsnurran ska kunna producera 90 000 kilowattimmar om året. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Gnestabonde reser egen vindkraftsnurra

"Jag hade bestämt mig för att satsa"
9:09 min

Sörmland är på väg att få sitt andra statligt stödda småskaliga vindkraftverk. Inom ett par veckor ska Gnestabonden Håkan Ekstrand börja skruva ihop den 45 meter höga vindsnurran.

Han är mycket glad över att få knappt 350 000 kronor i stöd till totalkostnaden på cirka 1,3 miljoner kronor för den förnyelsebara energin.

– Det är skönt att Länsstyrelsen vill satsa på småskalig elproduktion och landsbygdsutveckling, säger Håkan Ekstrand.

Uppe på en höjd, omgiven av åkrar, är det förberett med byggmaterial, singelsten och plintar under presenningar.

– Det här är plintarna vi gjutit där vi ska sätta upp masten. Här ska de stå i minst en månad innan vi får sätta upp masten.

Vad är det för energibehov du försöker mätta här på gården?

– För tillfället har vi en förbrukning på cirka 70 000 kilowattimmar om året. Det här verket kommer vid en bra produktion ge kanske 90 000 kilowattimmar.

Håkan Ekstrand hoppas att den 44,6 meter höga vindsnurran ska trygga hans försörjning i framtiden.

– Jag hoppas att det vid gynnsamma lägen ska kunna vara betalt på sju, åtta år. Sedan ska jag förhoppningsvis kunna försörja mig på el, säger Håkan Ekstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".