1 av 2
Några passade på att ta sig ett dopp där vattenläckan skapat en mindre sjö. Foto: Lina Lundgren/Sveriges Radio.
2 av 2
Cykelvägen är helt översvämmad. Foto: Lina Lundgren/Sveriges Radio.
eskilstuna

Stor vattenläcka - hundratals utan vatten

2:12 min

Hushållen i Viptorp och Hällberga är fortfarande helt utan vatten efter den stora vattenläckan i Vilsta i Eskilstuna tidigt i morse. Eskilstuna energi och miljö uppmanar alla Eskilstunabor att spara på vattnet.

Läckan upptäcktes vid 6:30-tiden i morse. En huvudvattenledning hade sprungit läck och vattnet sjönk snabbt i vattentornet.

Idag på eftermiddagen hade det bildats en hel liten sjö nedanför skidbacken i Vilsta, där folk plaskade omkring i badkläder och gled omkring på luftmadrasser.

Hundratals hushåll i Hällberga och Viptorp är helt utan vatten, och där har Eskilstuna energi och miljö ställt ut vattentankar. Även Vilsta camping och Trumslagargårdens äldreboende är utan vatten. Många hushåll i Eskilstuna har dåligt tryck i kranarna.

Särskilt illa ställt är det på Tunafors vårdcentral, där trycket i kranarna är mycket lågt.

– De har fruktansvärt lite, det är knappt så det rinner i kranarna. Det är givetvis svårt att bedriva en verksamhet utan rinnande vatten. De har fått en vattentank utkörd idag. Så vår prio ett är att få igång dem i första hand, säger Jorma Seimilä, rörnätschef på Eskilstuna energi och miljö.

Själva läckan har kopplats bort och vattnet har letts om. Under eftermiddagen kördes mobila vattentankar från Västerås in till Eskilstuna. De ska kopplas in på ledningsnätet så att man kan fylla på med vatten i ledningarna och få upp trycket.

– Enheterna är på plats här. Vi håller på att installera dem och hoppas kunna sparka igång dem inom den närmsta timmen, sade Jorma Seimilä vid 17-tiden.

Enligt Eskilstuna energi och miljös första prognos skulle vattnet släppas på inom 24 timmar, men den prognosen har nu ändrats. Reparationsarbetet är mer omfattande än vad bolaget först trodde.

För Hällbergaborna kan det innebära en lång väntan på vattnet. De har ingen hjälp av de mobila vattentankarna som nu sätts på plats.

– Hällberga kommer vi förmodligen inte kunna försörja än, säger Jorma Seimilä.

Handlar det om dagar innan vattnet kommer tillbaka?

– Just nu vet jag inte riktigt, ärligt talat.

Enligt Jorma Seimilä kan hushållen i Viptorp få tillbaka vattnet redan ikväll om allt går som det ska med de mobila vattentankarna, men han vågar inte lova någonting. Han säger att prio ett är sjukvården och Tunafors vårdcentral, samt Tunagårdens äldreboende.

-- Vi vet inte exakt när vi kör igång hur stort område vi kommer täcka.

Även på Mälarsjukhuset och särskilt då på de övre våningarna i sjukhusbyggnaden är det sämre tryck än normalt i kranarna. Sjukhuspersonalen har uppmanats att vara sparsam med vattnet. Om trycket skulle sjunka ytterligare kan det bli problem att genomföra operationer, men i nuläget påverkas inte verksamheten.

– Vi skulle kunna få problem att diska och sterilisera operationsinstrument men vi har inga sådana problem alls. Vi är just nu opåverkade av det här, säger Stefan Meier, tillförordnad vårdenhetschef på operation på Mälarsjukhuset.

Enligt Jorma Seimilä har mer än 8 000 kubikmeter vatten läckt ut. En dygnsförbrukning i Eskilstuna ligger på 24-25 000 kubikmeter.

– Det är stora mängder vatten som har läckt ut, men vattentornet håller nu på att fyllas igen, säger Jorma Seimilä.

Han tror att det kan vara sättningar i marken som har orsakat läckan, men det ska nu undersökas.

Innan reparationerna är klara kommer det vara fortsatt lågt tryck i kranarna. Eskilstuna Energi och Miljö uppmanar alla Eskilstunabor till ett sparsamt användande av vatten tills problemet är löst, till exempel genom att vänta med att vattna gräsmattan eller fylla badbassänger.

De som har vatten i kranarna kan uppleva att det är lite brunt, men det är enligt Jorma Seimilä inte farligt. Han uppmanar dem som har drabbats att spola vattnet till det blir klart igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista