1 av 2
Busskuren i Aspa syns bra på håll. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio
2 av 2
Vid väg 223 Öster Malma avfarten. Kanske inte i toppform men unik och kulturell. Kallas i folkmun för Synagogan.
P4 Morgon

Var finns Sörmlands finaste busskur?

8:39 min

Om en busskur nämns i nyhetssammanhang har den ofta antingen vandaliserats eller varit platsen för något allvarligare brott. Men nu försöker vi upprätta busskurernas anseende genom att hitta de finaste exemplaren i Sörmland.

"Körde ihjäl man i busskur", "Skottlossning vid busskur i Hässelby", ""Sönderslagen busskur i Sävja".
Ja, söker man på ordet busskur i mediarapporteringen möts man oftast inte av någon upplyftande läsning. Men vi vet också att det finns privatpersoner som lägger ned egen tid och engagemang för att snygga till sin närmaste busskur.
En av de mera speciella busskurerna i Sörmland ligger i den lilla orten Aspa. Den ser ut som en liten mysig, röd stuga, och det är konstnären Gunilla Ståhle som tillsammans med byns barn fixade till busskuren i mitten på 80-talet.
– Fula hus och väggar klottrar ungar på men det som är vackert förstör de inte, hävdar hon och konstaterar att busskuren har blivit något av en samlingsplats i byn sedan affären stängdes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista