Vingåker är för litet för att göra tillräckliga satsningar på skolan, enligt Björn Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
vingåker

M-politiker tveksam till om Vingåker kan överleva

1:13 min

Det avgående oppositionsrådet i Vingåker, moderaten Björn Andersson, reser på nytt frågan om Vingåker kan fortsätta att vara en egen kommun.

För fyra år sedan gick Socialdemokraterna i Katrineholm ut och sa att Vingåker borde slås ihop med Katrineholm för att klara sin ekonomi.

Björn Andersson, som snart avgår som oppositionsråd i Vingåker, tror också att det kan bli nödvändigt med en kommunsammanslagning i framtiden, även om han hoppas att Vingåker kan fortsätta vara en fristående kommun.

– Det är oerhört tufft för små kommuner ekonomiskt. Vi har kämpat ett år för att få en budget i balans och ändå är det många som känner sig förfördelade. Det är ett problem när kommuner är små, vi kan aldrig göra de här riktigt stora satsningarna, säger Björn Andersson.

Han nämner skolan som ett exempel.

– Vi har alltför många som inte klarar gymnasiebehörighet och få som går vidare till högskola.

Ni har inte ekonomi för att satsa där?

– Nej, vi gör vad vi kan, men det räcker inte till. Det är den lilla kommunens dilemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista