Hästar kan få skärskador bland annat av andra hästars hovar. Foto: Martin Meissner/Scanpix.
sörmland

Få hästar skadas av sadister enligt veterinärer

Veterinär: "Det går inte att ställa sig bakom en häst och skära den"
1:36 min

Varje år anmäler hästägare att deras ston knivskurits i underlivet av djurplågare. Flera anmälningar har också gjorts i Sörmland de senaste åren. Men det är troligare att hästarna skadat sig själva än att sadister varit i farten, menar tre veterinärer i en debattartikel i Dagens nyheter idag.

Efter ett stort antal anmälningar om hästar som skadats i underlivet har Sveriges Veterinärförbund gått ut med varningar till hästägare om att deras ston kan bli knivskurna av djurplågare.

Onödig skrämselpropaganda, menar tre veterinärer som skriver på DN Debatt idag. Veterinärerna menar att det i de allra flesta fall är hästarna själva som orsakat skadorna, till exempel genom att gnida sig mot trädgrenar. Det kan också vara andra hästar som skadat hästen med sina hovar.

Veterinärerna anser att det i princip är omöjligt för en människa att ställa sig bakom en häst och sticka kniven i henne, utan att själv bli sparkad och utan att hästen galopperar iväg. I de fall där blodprov tagits har man inte heller kunnat upptäcka några droger hos hästarna, enligt veterinärerna.

Men Sveriges Veterinärförbund tänker inte dra tillbaka sina varningar.

– Det vore ansvarslöst av oss att inte gå ut och uppmana djurägare att ha skärpt översikt med anledning av den senaste tidens händelser, säger, Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund till TT.

Beck-Friis anser att det finns tydliga bevis på att knivskärningar mot både hästar och kor förekommer i Sverige, trots att få anmälningar leder till åtal. Senaste veckan har flera fall av misstänkte knivskärningar mot hästar rapporterats från Dalarna.

– Det rör sig årligen om mellan 40 till 50 anmälningar, ett 20-tal av dessa handlar om hästar. Visst visar sig en del vara rena olyckor, hästar sparkar varandra eller skadar sig på saker i hagen eller boxen. Men i de fall där hästar har kvastskaft instuckna i könsorgan, eller där flera kor i samma hage har snittskador på könsorganen är det tydligt att de själva inte orsakat skadorna, säger han.

Enligt Veterinärförbundet finns ingen statistik över hur många av de skadade djuren som eventuellt har drogats före övergreppen.

--Det är upp till varje enskild veterinär att utreda det. Hästar och även kor har ett starkt flyktbeteende så misstänker man ett övergrepp så är det naturligtvis någonting som borde ingå i undersökningen, säger Johan Beck-Friis.

Mer om debatten:

Misstänkta fall i Sörmland:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".