trosa

Frias från misstänkt våldtäkt - kvinnan hade minnesluckor

En man i Trosa som åtalats för våldtäkt friades på fredagen av tingsrätten. Enligt åtalet hade han utnyttjat en berusad kvinna, men tingsrätten friar mannen eftersom kvinnan sagt att hon inte minns själva händelsen.

Mannen, som är i 20-årsåldern och bekant med kvinnan, sov över hos kvinnan efter en utekväll i maj. Enligt hans berättelse hade de båda ömsesidigt sex.

Kvinnan har uppgett att hon bara erbjöd en sängplats, och att hon gjorde klart för mannen att hon inte ville ha sex med honom. Hon vaknade sedan upp utan kläder, och utan några minnen av vad som hänt under natten.

Enligt åklagaren hade mannen sex med kvinnan mot hennes vilja, och utnyttjade att hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd på grund av sömn eller berusning.

Men tingsrätten friar mannen. Enligt tingsrätten går det inte att avgöra vad som verkligen hänt, eftersom både mannen och kvinnan var mycket berusade den där natten.

Tingsrätten skriver i domen att mannens berättelse inte är lika trovärdig som kvinnans - han har vid rättegången lagt till detaljer om sexakten och beskrivit kvinnan som mer aktiv än han gjorde först.

Kvinnans uppgifter är trovärdiga, enligt tingsrätten, men inte tillförlitliga på grund av hennes minnesluckor. Enligt tingsrätten kan hon ha varit med på sexakten, men sedan glömt bort det på morgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista