Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
mariefred

Alla femmor i friskola kan få gå om

"Det är för barnens bästa"
1:49 min

Hela femteklassen i Gripsholmsskolan kan komma att gå om höstterminen. Skolans tillstånd att starta en sexa är inte klart och föräldrarna vill komma runt det genom att låta barnen gå om en termin.

Situationen är troligen unik i Sverige. Gripsholmsskolans tillstånd för att undervisa sjätteklassare gäller först från och med vårterminen 2014, och föräldrarna vill inte att barnen tillfälligt ska flytta till den kommunala skolan i Mariefred.

Föräldern Jesper Waldersten har varit med och tagit fram idén.

– För barnens bästa så finns det en paragraf som säger att då kan man få gå om. Så det fanns till slut en lag som hjälper våra barn. Så de kommer att gå om femman helt enkelt istället för att börja sexan, under den här tiden.

Den populära Gripsholmsskolan startade för fyra år sen som en privat satsning för att kombinera svensk och finsk grundskoletradition. Nu är den äldsta klassen redo att börja sexan, men rektorn skickade in ansökan för sent och tillståndet skolan fick gäller först från och med vårterminen 2014.

– Och det har vi haft nu ungefär ett år på oss och dividerat och ansökt och skrivit och kontaktat alla möjliga för att försöka lösa den här situationen. Det gäller tre till fyra månader, säger föräldern Jesper Waldersten.

En annan skola lovade att gå in och driva Gripsholmsskolans sjätteklass bara under höstterminen, men backade nyligen ur arrangemanget. Inte heller Strängnäs kommun är beredd att gå in som tillfällig huvudman, utan hänvisar istället barnen till den kommunala skolan i Mariefred. Nej tack, säger Jesper Waldersten. Enligt honom är hittills föräldrarna till 21 av de 22 femteklassarna av samma åsikt.

– Det är inte så att det är fel gå i Mariefredsskolan, men det handlar om grupp elever som ska flyttas hit och dit och snurras runt. Och det är tillräckligt mycket saker vi har stött på när vi jobbat med den här skolan för att kommune ska gilla det, så vi känner att nej nu får det vara, det här tror vi på.

Strängnäs kommun tänker inte tillfälligt driva Gripsholmsskolans sjätteklass, inte minst av adminstrativa skäl, säger Fredrik Lundgren är folkpartistisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi kan inte ta in personal från andra huvudmän under vårt paraply. Vi skulle hamna i en helt omöjlig situation, säger han.

Gripsholmsskolans rektor samlar nu in formella ansökningar om att få gå om från klassens föräldrar och först när hon fattat beslut kommer kommunen att säga ja eller nej till upplägget. Det är sannolikt en situation som aldrig tidigare prövats i Sverige.

Ursprunget till den här nyheten är ett tips från Radioleaks.

Radioleaks är en krypterad tjänst för dig som vill lämna information till Sveriges Radio. Hjälp oss avslöja maktmissbruk och korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".