Det är inte förbjudet att bada naken i naturen, men om man är odiskret kan man anmälas för förargelseväckande beteende. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
nyköping

Västra Kovik stängt för nakenbad - men poppis på sexsajt

Markägaren: "Aldrig hört talas om det"
1:36 min

Flera naturister har missat att Västra Kovik i Nyköping inte längre är öppet för nakenbad. Det har väckt obehag hos barnfamiljer som campat vid stranden. Samtidigt läggs annonser ut på en sexsajt där folk stämmer träff om att ha sex på stranden.

Västra Kovik har varit Nyköpings enda officiella strand för nakenbad i många år. Men år 2011 sade naturistföreningen som arrenderade stranden upp kontraktet med markägaren Jan Randbäck. Föreningen hade inte ekonomi att fortsätta hyra stranden.

Nu har ett jaktlag tagit över arrendet. Men många har missat att stranden är stängd för nakenbad och därför har Jan Randbäck i år satt upp en skylt på stranden med budskapet att badsugna är välkomna endast med badkläder på.

– I och med att arrendet har upphört och barnfamiljer campar där är det väl inte så lämpligt att man står och blottar sig för barn, säger Jan Randbäck.

Det finns ingen lag som förbjuder nakenbad i naturen, men man får inte väcka anstöt genom nakenbad. Då kan man anmälas för förargelseväckande beteende.

Jan Randbäck har inget emot nakenbadare och säger att samarbetet har varit gott med naturistföreningen. Han föreslår att nakenbadare går till några undanskymda klippor cirka 350 meter söder om stranden.

– Om de hittar någon skreva där att bada i gör det ingenting för mig, säger han.

När man googlar på Västra Kovik får man upp annonser om folk som söker par att ha sex med på stranden - förekommer det?

– Det är för mig helt okänt, jag känner inte till det, säger Jan Randbäck.

Sexannonserna finns bland annat på det svenska forumet Bodycontact, en kontaktsida där folk söker sexpartners. Bara i juli månad i år har fyra annonser lagts ut som gäller sex i Västra Kovik. Den senaste annonsen lades ut igår eftermiddag. Men Jan Randbäck känner inte till att någon blivit anmäld för förargelseväckande beteende.

– Aldrig har jag hört talas om det, säger han.

Om man vill åka och bada där med sina barn - hur ska man tänka kring det?

– Jag skulle rekommendera att man ber de nakna människorna att klä på sig, säger Jan Randbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".