nyköping

Manifestation för utvisningshotade Saida

1:54 min

Idag hölls en manifestation på Stora torget i Nyköping till stöd för 22-åriga Saida Ahmed Rashid som hotas av utvisning. Mamman i familjen har dött i en trafikolycka och Saida, som har fem småsyskon, är den enda i familjen som är över 18 år.

Studenten och asylaktivisten Ebba Wistedt är initiativtagare till manifestationen.

– Jag blev så himla upprörd och arg och besviken när jag läste tidningen i onsdags, och kände att Migrationsverket inte alltid har alla hästar hemma. Jag tyckte att deras beslut lät väldigt fel och jag ville göra det jag kan göra, så jag skrev till en massa vänner och bekanta på Facebook och fick väldigt fin respons.

Manifestationen hålls i dag klockan tolv på Stora torget i Nyköping. Den innehåller bland annat framträdanden från ordföranden för Ungdom mot rasism samt lokalt engagerade personer med dikter och sånger.

Ebba Wistedt är själv inte bekant med Saida Ahmed Rashid.

– Men det känns ju så nära och jag tycker man hör om sådana här fall alldeles för ofta. Och när det är uppe i Umeå kan man inte göra så mycket mer än skriva under en namninsamling men i det här fallet blir det så nära när hennes syskon ska börja på skolor där man själv har gått.

Familjen Ahmed Rashid förlorade sin mor i en trafikolycka tidigare i år och kvar i Nyköping finns sex syskon, varav Saida Ahmed Rashid är den enda över 18 år.

- Jag gillar inte att vi är så inhumana och att reglerna är så stela och systemet så stelt, att man ska få splittra familjer, att det är helt andra regler om man är under 18. Saida är 22 och då gäller inte samma regler för att få uppehållstillstånd. Hon hjälper ju sina småsyskon och är ett sånt stöd, man ser inte till barnens bästa i det här fallet tycker jag, säger Ebba Wistedt, som också är politiskt engagerad i Folkpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista