Flera visade sitt stöd för utvisningshotade Saida Ahmed Rashid. Foto: Ebba Wistedt.
nyköping

Nyköpingsbor samlade in pengar till Saida

1:16 min

Idag hölls en manifestation på Stora torget i Nyköping för utvisningshotade Saida Ahmed Rashid. Samtidigt samlades pengar in för att kunna betala för ett DNA-prov som kan avgöra om hon får stanna.

Saida Ahmed Rashids mamma har dött i en trafikolycka och Saida är den enda i familjen som är över 18 år. De yngre barnen riskerar att bli ensamma kvar i Sverige om hon utvisas.

Ebba Wistedt, initiativtagare till manifestationen, uppskattar att mellan 200 och 300 personer var på plats på Stora torget vid lunchtid.

– När klockan slog tolv gjorde vi som vi gör i Nyköping, vi skramlade nycklar i en kvart, som vi gjort varje lördag sedan 2007.

Nyckelskramlingen är en markering mot främlingsfientlighet och rasism. Efter det hölls olika tal.

– Sedan avslutades det med att systern till Saida kom upp och tackade alla för att de kommit, och för allt stöd och värme. Så det var väldigt gripande och fint, säger Ebba Wistedt.

Många donerade också pengar till familjen för att Saida Ahmed Rashid ska kunna göra ett DNA-prov. Migrationsverket tvivlar på att hon är syster till de andra barnen och DNA-provet, som kostar över 9 000 kronor, får hon själv bekosta.

Nyköpingsborna donerade sammanlagt 8 286 kronor idag, enligt Ebba Wistedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista