1 av 2
Fikaträffarna startade i maj på Springpride. Foto: Laura Wihlborg/Sveriges Radio.
2 av 2
Cecilia Boström brukar själv vara med på fikaträffarna för att ta emot synpunkter på kommunens service. Foto: Laura Wihlborg/Sveriges Radio.
eskilstuna

Kommunen skapar mötesplats för hbt-seniorer

"Äldre förväntas leva i en tvåkönad relation"
1:37 min

Eskilstuna vill förbättra sin service för äldre hbt-personer, homo- och bisexuella och transpersoner. Därför anordnar kommunen fikaträffar för hbt-seniorer en gång i månaden.

Den senaste träffen var i fredags och nästa träff blir i slutet av augusti.

Cecilia Boström, som jobbar med jämställdhet på Eskilstuna kommun, säger att man som hbt-person inte alltid känner sig välkommen i föreningar för äldre personer.

– Det kanske verkar otroligt år 2013 men vi har fått olika vittnesbörder om att det inte alltid är så enkelt att ta sig in i föreningar som riktar sig till äldre personer, där man kanske har en mer stereotyp uppfattning om hur man ska vara och att man ska leva i en tvåkönad relation, säger Cecilia Boström.

Den här kulturen kan göra att människor känner sig uteslutna, menar Cecilia Boström.

– Om man skriver ta med dig din fru eller make, vad får man för bild då? Kan jag ta med mig min fru om jag är kvinna eller kan jag inte det?

Under Eskilstunas pridefestival Spring Pride i maj i år hölls det första fika-mötet för äldre homo- och bisexeulla och transpersoner. Eskilstuna kommun bestämde sig då för att fortsätta med fika en gång i månaden resten av året.

Tanken är att det inte bara ska vara tillfällen för äldre hbt-personer att socialisera utan också en chans för kommunen att få in synpunkter på hur kommunens service kan bli mer hbt-vänlig.

Hittills har det inte varit så stor uppslutning på fikaträffarna, men ett par personer har i alla fall dykt upp och Cecilia Boström tror att det kan komma fler framöver, allteftersom fler får höra talas om arrangemanget.

Kommunen sprider information om träffarna i sociala medier och på kommunens hemsida.

– Vi tänker i alla fall vara envisa och hålla på året ut en gång i månaden, säger Cecilia Boström.

Laura Wihlborg
laura.wihlborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".