Sten Elmberg ser inga problem med att kyrkorepresentanter som möter människor i sorg också säljer en tjänst. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
strängnäs

Fältprost vill att kyrkan ska driva begravningsbyråer

1:09 min

Församlingar inom Svenska kyrkan ska kunna driva begravningsbyråer. Det föreslår fältprosten Sten Elmberg från Strängnäs i en motion till Kyrkomötet.

I sin motion till Kyrkomötet i Uppsala i september föreslår Sten Elmberg att församlingar som vill driva en begravningsbyrå ska kunna göra det.

Det är särskilt i glesbygden som Sten Elmberg tror att behovet finns. Han tror att det skulle innebära en trygghet för människor som bor i små orter att vända sig till närmsta kyrka istället för att åka flera mil till en begravningsbyrå.

– Det är väldigt svårt ibland för de redan etablerade begravningsbyråerna att kunna hålla den här närhetskontakten ut i de bygder som finns mellan större städer, säger han.

En begravningsbyrå i kyrklig regi skulle enligt Sten Elmberg kunna erbjuda lägre priser än andra begravningsbyråer eftersom verksamheten inte skulle ha något vinstsyfte.

Sten Elmberg ser inget problem i att kyrkans representanter även skulle ha som uppgift att sälja en tjänst till sörjande anhöriga som de möter.

– Då handlar det kanske om att man behöver sälja en kista eller en urna eller något sådant. Jag tror inte det behöver bli någon konflikt i det egentligen, säger han.

Han påpekar att kyrkan redan bedriver kommersiell verksamhet.

– Man har ju förskola och äldreboende där de boende betalar en avgift.


Laura Wihlborg
laura.wihlborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista