Myntverket kan bli polisskola redan 2015 ifall Eskilstuna kommun och Mälardalens högskola får ta över när polishögkolan i Solna läggs ner. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Mälardalens högskola vill ta över polisutbildningen från Solna

"Polis är också en yrkesutbildning"
1:45 min

Mälardalens högskola har ansökt hos Rikspolisstyrelsen om att få ta över polisutbildningen från 2015. Myntverkets gamla lokaler kan bli plats för 600 polisaspiranter.

Enligt beslut ska nuvarande polishögskolan i Solna läggas ner 2015 och nya poliser ska då utbildas i tre år vid en högskola i eller nära Stockholmsregionen. I sista minuten lämnar nu Mälardalens högskola in sin ansökan.

– Det Rikspolisstyrelsen efterfrågar är att man ska ha erfarenhet av yrkesutbildningar, till exempel av sjuksköterskor och lärare. Vi har väldigt mycket yrkesutbildning här och polisutbildningen är ju också en typ av yrkesutbildning, det säger Karin Röding, rektor vid Mälardalens högskola.

Karin Röding pekar också på att den planerade utbyggnaden av högskolans campus i Eskilstuna ger goda möjligheter att ta hand om och utbilda 600 blivande poliser.

Högskolan och Eskilstuna kommun har gjort en gemensam avsiktsförklaring för att lägga ett lockande bud i den dragkamp om polisutbildningen som nu startat.

– Gamla Myntverket skulle passa alldeles utmärkt och det ingår i den här avsiktsförklaringen. Sedan handlar det ju om att kunna ta emot studenter också och här behövs ju boendet och annat, det säger Pär Eriksson, kommundirektör i Eskilstuna.

Trots att det idag råder brist på bostäder, för både studenter och andra, i Eskilstuna så tror Pär Eriksson att det är ett problem som går att lösa. Han tror att både privata och kommunala fastighetsägare är intresserade av att bygga just studentbostäder.

Skulle polisutbildningen hamna i Eskilstuna så ser Sörmlandspolisen stora fördelar med det.

– Dels är det rekryteringen, att det kan locka fler sörmlänningar att vilja söka in till i polisen i den nationella konkurrensen, dels är det positivt för en lokal polisorganisation att det sker kunskapsöverföring och man går in och jobbar i högskolemiljön. Man får en väldigt naturlig kontaktyta mot högskolan, så jag ser bara positivt på det, säger Torbjörn Johansson, tillförordnad länspolismästare i Sörmland.

Beslut om nytt lärosäte för den förlängda 3-åriga polisutbildningen tas av regeringen i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".