Foto: Andreas Hedfors
Strängnäs

Skolinspektionen om femteklassarna som får gå om: Det låter väldigt märkligt

1:06 min

Förlängd skolplikt, alltså att en elev får gå om, finns till för att fylla kunskapsbehov, det säger Skolinspektionens jurist med anledning av femteklassen i Mariefred som ska få gå om femman av andra skäl.

- Jag har inte stött på den här situationen tidigare men rent spontant kan man ju tycka att det låter jättekonstigt för att det finns ju regler om förlängd skolplikt och när en elev ska gå om och det är ju kunskapsperspektiv om man säger så, det säger Sofia Tiberg jurist på Skolinspektionen.

På privata Gripsholmsskolan i Mariefred planerar föräldrarna låta sina femteklassare formellt gå om femte klass under höstterminen för att sedan hoppa upp till sjätte klass till våren, då skolans tillstånd för att bedriva undervisning från sjätte klass börjar gälla.

Skolans föräldragrupp säger sig vara tvingad till lösningen på grund av byråkrati från myndighetens och kommunens sida. Föräldrarna hänvisar till paragraf fem i skolförordningen där det står att rektorn får besluta att en elev inte ska flyttas till närmast högre årskurs om det med hänsyn till elevens utveckling är lämpligast.

– Vi vill väl att det här ska fungera? Istället för att vi sitter och är principiellt sura, det säger föräldern Jesper Waldersten.

Skolinspektionens jurist Sofia Tiberg är kallsinnig.

– Nu är inte jag påläst på just de här paragraferna du nämner men jag tycker att det låter väldigt väldigt märkligt.

Vad tror du kommer hända om det blir så att skolan beslutar detta?

– Skolinspektionen har ju tillsyn över den här skolan. Vi kan ju åka dit och titta på hur skolan drivs och hur de följer regelverket.

Gripsholmsskolans rektor Nina Lidfors säger att hon ska dubbelkolla regelverket och prata med jurister, men om föräldrarna vill planerar hon att i nästa vecka fatta beslut om att de 22 eleverna födda 2001 får gå om femte klass, i alla fall under hösten.

– Jag förstår att föräldrarna ser det som väldigt väldigt viktigt att de ska få gå kvar i den miljö där de trivs och med den lärare som fortsätter med klassen. Om man ser det ur barnens perspektiv är det självklart viktigt att vi hittar en lösning.

Mer rapporterat om Gripsholmsskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista