Rektorn Nina Lidfors tror att hon har lagen på sin sida. Foto: Gripsholmsskolan
Strängnäs

Friskolerektorn låter alla femmor gå om

0:32 min

För att eleverna ska slippa gå fyra månader i en ny skola beviljar rektorn på den fristående Gripsholmsskolan föräldrarnas ansökan om att låta 22 elever gå om årskurs fem.

Som vi berättat tidigare har rektorn Nina Lidfors missat att söka tillstånd för årskurs sex i tid. Föräldrarna vill att barnen går om femman istället för att byta skola, något som Nina Lidfors nu sagt ja till.

– Vi har haft många goda lösningar på gång, men nu står vi där vi står idag, säger Nina Lidfors.

Kan det inte vara en risk att det bedöms som att du inte klarar av undervisningen eftersom alla elever måste gå om?

– Det finns risker här. Men jag är beredd att ta risker för de repressalier som kan väntas komma.

Som grund för beslutet anger rektorn skolförordningen som säger att rektor får besluta att elev går om "om detta med hänsyn till elevens utveckling och personliga förhållanden i övrigt är lämpligast för eleven."

Rektorn tycker att det stämmer väl in på den situation barnen befinner sig i och att beslutet gör att eleverna slipper fyra månader i ny skola.

– Det är en unik situation och det kan tyckas väldigt märkligt men det är blott med barnens bästa för ögonen vi gör det här, säger Nina Lidfors.

De 22 eleverna kommer gå om årskurs 5 från och med höstterminens början den 21 augusti. Men redan till vårterminen kan de formellt börja i sexan, eftersom tillståndet börjar gälla då.

– Enligt min tolkning av skollagen ska det vara möjligt att flytta upp eleverna efter höstterminen, säger Nina Lidfors.

Mer rapporterat om Gripsholmsskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista