Foto: Andreas Berglund
sörmland

Polisen har svårt utreda ID-kapningar

1:31 min

Anmälningarna om bedrägerier, där någon lånat pengar, eller köpt något på avbetalning i någon annans namn ökar i landet och i Sörmland. Fredrik Wallén på Sörmlandspolisen ser en tydlig ökning av så kallade ID-kapningar även om det inte finns några exakta siffror.

ID-kapningar sorterar under rubriceringen bedrägeri och där ingår även andra brott och det är därför svårt att exakt ange antalet i Sörmland, enligt Fredrik Wallén.

– När det gäller Id-bedrägerier är det brott som ökar och de ökar i hela Sverige, säger han.

Men i välbefolkade områden löper förövaren mindre risk att bli upptäckt och där är risken större för att råka ut för vissa typer av ID-kapningar.

– Då kan det bli så att gärningsmännen behöver utge sig för att vara en annan person. Och det är ju säkrare på en större ort, menar Wallén.

Just det var fallet i en anmälan som gjordes till Sörmlandspolisen nyligen. En person ansåg sig då ha fått sina personuppgifter kapade och att bedragaren använt dem till att dels köpa en bil och öppna ett nytt mobilabonnemang.

Den drabbade personen upptäckte det här först när okända räkningar började dimpa ner i posten och brev från ett inkasso-företag. Men fallet togs aldrig upp av polisen då det jourhavande befälet inte kunde hitta några som helst spår att gå vidare med.

Enligt Fredrik Wallén gör bristen på bevis och den stora mängden fall det svårt för polisen att gå vidare ID-kapningar. Han menar att vi helt enkelt måste bli mer på vår vakt när vi hanterar våra personuppgifter.

– Man ska vara försiktig med sina personuppgifter på Internet. Men sen ska man också hålla koll på sin post och om det går låsa sin brevlåda, råder han.

Andra råd från polisen är att bestrida alla räkningar eller inbetalningar, som man misstänker är gjorda av någon som stulit ens personuppgifter. Får man en kreditupplysning skickad till sig och som man inte känner till anledningen till finns det bara en sak att göra, enligt Wallén.

– Kontakta då omedelbart det kreditupplysningsföretag som skickat den här kopian och kontakta polisen så det blir en polisanmälan, slutar Fredrik Wallén på Sörmlandspolisen.

65 000 drabbade

2012 fick 65 000 svenskar sin identitet kapad av bedragare.

Bara den som blivit utsatt för bedrägeri får spärra sitt personnummer hos kreditupplysningsföretag i dag. Att ett personnummer spärras innebär att det inte går att göra en kreditupplysning och därmed beviljas inte krediter.

En statlig utredning ser just nu över bedrägeribrotten. Polisen startar i höst en nationell bedrägerienhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista