1 av 2
I söndags hölls en manifestation för Saida Ahmed Rashid på Stora torget i Nyköping. Foto: Ebba Wistedt.
2 av 2
Vid manifestationen samlades också in pengar till Saida eftersom hon själv bekostat sitt DNA-test. Foto: Ebba Wistedt.
nyköping

Utvisningshotade Saida kan få tidsfrist

"Hon ber att få anstånd"
1:51 min

Tiden håller på att rinna ut för utvisningshotade Saida Ahmed Rashid, som tar hand om fem barn i Nyköping sedan deras mamma dött i en trafikolycka. Migrationsverket vill utvisa henne genast, men ett brev till förvaltningsprocessen kan ge henne tidsfrist.

Igår hade Saida Ahmed Rashid en träff med en handläggare på Migrationsverket, som berättade att utvisningsbeslutet ska verkställas. Det trots att Saida fortfarande väntar på svar från ett DNA-test som ska visa om hon är syskon till barnen eller inte.

– Hon fick två val, antingen att lämna landet frivilligt eller att riskera att bli hämtad av polis, säger Eva Berglund, som är vårdnadshavare för de fem barnen i familjen.

Senast idag skulle Saida Ahmed Rashid lämna besked om ifall hon ska lämna landet frivilligt eller inte.

Men efter ett telefonsamtal till Migrationsverket visade det sig att det fanns en annan utväg för Saida Ahmed Rashid. Hon kan få anstånd om hon skriver ett brev till förvaltningsprocessen och berättar att hon väntar på svar från DNA-testet. Saida Ahmed Rashid satte sig och skrev brevet igår eftermiddag.

– Hon har skickat ett brev, det ordnade vi igår och lade direkt på deras låda, säger Eva Berglund.

Saida begär tre veckors tidsfrist hos förvaltningsprocessen. Hon gjorde DNA-testet i torsdags och det tar omkring två veckor att få svar på analysen.

Migrationsverket tror inte på att Saida Ahmed Rashid är barnens biologiska syster och menar att hon kommer från Kenya, inte från Somalia, som hon själv uppgett.

– Om barnen är från Somalia borde ju också Saida vara det, om hon kan bevisa släktskapet. Och då kanske ärendet kommer i ny dager, säger Eva Berglund.

Saida Ahmed Rashid har tagit hand om de fem barnen sedan mamman dog i januari.

– Barnen ser henne som sin mamma nu när deras biologiska mamma är död, säger Eva Berglund.

Men för att Saida ska kunna stanna i Sverige och ta hand om de fem barnen kräver Migrationsverket att hon söker uppehållstillstånd på nytt från Kenya.

– Då kommer det bli mycket svårt att komma tillbaka till Sverige, så det här blir ju jättesvårt.

I söndags hölls en manifestation på Stora torget i Nyköping för Saida Ahmed Rashid. Då samlades också pengar in till henne eftersom hon själv bekostat DNA-testet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".