Foto: Matthias Schrader/Scanpix
Sörmland

Bönder vill ha förbud mot viltutfodring

1:38 min

Markägare kör ut tonvis med morötter för att vildsvin och dovhjort ska klara vintrarna. Enligt bönderna leder det till för stora viltstammar som förstör grödor.

– Det blir ju en uppfödning av viltstammen. Det leder till att för stora viltstammar och många av oss bönder har fått sluta odla.

LRF Sörmland vill att det införs ett förbud eller hårdare restriktioner mot utfodring av vilt för att minska viltstammen. Sörmländska bönderna är mest drabbade av vildsvin och dovhjort som äter upp skördarna. Tanken med att köra ut foder till vilda djur är att se till att de överlever under exempelvis svåra vintrar och att de ska hålla sig ifrån åkrarna under skördetid. Men idag finns det enligt LRF region Sörmland inga tydliga begränsningar för hur mycket mat man får köra ut. Enligt Margareta Malmquist är detta ett stort problem.

– Det som är fel är ju kanske om man kommer med 36 ton, alltså en hel lastbil och tippar exempelvis morötter i skogen. Har det hänt här? Inte direkt här där jag bor man visst händer det i Sörmland.

Hon lägger en stor del av ansvaret på just de markägare som enligt henne kör ut mat till djuren. Daniel Ligné på Svenska Jägare förbundet säger att han känner till att sådan massutfodring förekommit i länet, men han tror inte på ett förbud eller att det är praktiskt möjligt att se till att markägare följer eventuella begränsningar av utfodring.

– Sanningen är att det här är markägarnas ansvar. Här vill man bygga upp en ny polisverksamhet. Vem ska göra det och vem ska betala det?

Idag finns ingen lag om hur mycket man får utfodra vilt. Länsstyrelsen hänvisar endast till riktlinjen att utfodringen inte får bestå av något som är skadligt för djur och miljö och att den ska ske "återhållsamt".Men enligt Margareta Malmquist på LRF Sörmland räcker inte det här.

– Vi klarar inte av den här enorma viltstammen vi har längre. Det funkar inte längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista