Lång kö till populära instrument

Det är kö till länets kommunala musikskolor, med undantag av Vingåker. Det är främst dom moderna popmusikinstrumenten som gitarr, slagverk och keyboard som lockar barnen. Och det gör att kön till just dom instrumenten blivit lång. Så lång att många får vänta i flera år för att lära sig spela just sitt favoritinstrument:

Trycket på musikskolorna i länet är stort. Fler än 6000 barn- och ungdomar i länet går nu och lär sig att spela instrument på sörmlands kommunala musikskolor.

Det är de moderna popinstrumenten som lockar flest. Mest populärt är det att spela gitarr, basgitarr, slagverk och piano.


På flera håll för dom barn som vill lära sig spela just dom instrumenten vänta i flera år på att börja. Många barn väljer därför något annat mer tradtionellt instrument istället.

Träblås- och bläckblåsinstrumenten har minskat i popularitet med undantag av Trosa där man jobbar mycket med att spela i orkestrar och många unga därför spelar dom instrumenten.

Nyköping dyrast
Det är länge sedan som den kommunala musikskolan var avgiftsfri och idag är det stor skillnad mellan kommunernas terminsavgifter.

Dyrast är det i Nyköping där terminsavgiften är på 1000 kronor. Billigast är det i Eskilstuna där terminsavgiften är på 475 kronor.

Ort                 Terminsavgift                Instrumenthyra

Eskilstuna        475 kr                             250 kr

Flen                 700 kr                            300 kr

Gnesta             700 kr                            300 kr

Katrineholm      525 kr                            260 kr

Nyköping          1000 kr                          150 kr

Trosa                500 kr                           250 kr

Strängnäs         750 kr                            450 kr

Oxelösund         550 kr                           ingen

Vingåker           625 kr                           300 kr