Eskilstuna

Kolibakterier i dricksvattnet efter vattenläcka

1:21 min

Eskilstuna Energi och Miljö går nu ut och varnar för att dricksvattnet i Hällberga, Tunafors, Viptorp och Lilla Nyby är förorenat av kolibakterier. Det meddelar Eskilstuna Energi, som hittat bakterier i vattenledningarna efter läckan i Vilsta i torsdags.

– Föroreningarna ha mest sannolikt kommit i ledningarna i samband med reparationerna av ledningen, säger Stefan Sidén, vice VD på Eskilstuna Energi och Miljö.

Företaget har haft kontakt med landstinget för att kolla om någon hittills insjuknat som en följd av bakterierna, men ingen ska ha drabbats än så länge.

Proverna togs i måndags när ledningarna lagats och idag kom svaret - det finns koliforma bakterier i vattnet.

– Koliforma bakterier är en indikator, som säger att vattnet inte är okej.

– Därför rekommenderar vi att de som bor i nämnda områden kokar vattnet som ska drickas eller användas i matlagning. Det ska bubbla ordentligt i flera minuter när man kokar det, fortsätter Stefan Sidén.

Ska man dusch så är det bara att duscha på utan några föregående åtgärder.

Hur länge de drabbade nu ska behöva koka vattnet kan Stefan Sidén inte svara på.

– Prover ska nu tas kontinuerligt och två på varandra följade prover ska vara rena innan vi kan blåsa av det här, säger han.

Eva Lindemark bor i Viptorp, ett av de områden där de boende rekommenderas att koka dricksvattnet.

– Jag är glad att jag fått tillbaka vattnet, jag var ju utan vatten i en vecka. Nu kan jag i alla fall duscha och gå på toaletten. Jag tror inte det är någon större fara, man får väl dricka juice eller hämta vatten.

Andreas Jennersjö

Andreas Berglund, P4 Sörmland

andreas.jennersjo@sverigesradio.se
016 - 16 16 32

Hampus Andersson

hampus.andersson@sverigesradio.se

016-161656

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista