N. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Hundratals miljoner satsas på Eskilstunas miljonprogramsområden

1:11 min

Kommunfastigheter i Eskilstuna har nu satsat 300 miljoner kronor på att fräscha upp sina miljonprogramsområden. Men fastigheterna har fått stå länge innan de setts över ordentligt.

– De har inte skett någon sådan här stor renoveringen, men man har hållit husen igång med reparationer, det säger Ronny Berglund som är arbetsledare på NCC och jobbar med renoveringen av kommunfastigheters hus i Lagersberg.

Området Lagersberg är en del av 60-talets miljonprogram och just dom här husen byggdes mellan 1967 och 68. Sedan dess har inga större åtgärder gjorts.

Men nu är det alltså dags och mycket arbete har lagts på att energieffektivisera husen och uppdatera gamla kök och badrum. Men behovet av exempelvis stambyte är har varit stort. Minst sju lägenheter i området det har vattenskadats tillföljd av gamla vattenledningar. För de boende betyder det ofta att de tvingas flytta ur lägenheten under arbetet med reparationen.

– Det blir ju vattenskador, och inte bara centralt i badrummen.

Hager Teklay är en av Kommunfastigheters hyresgäster i närliggande Fröslunda, ett område som står på tur att ses över. Han tycker att det gått för lång tid innan något gjorts. 

– De skulle gjort något tidigare. Alltså 40, mer än 40 år det är för lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista