Foto: Andreas Berglund
Eskilstuna

Äldreboende och sjukhus måste koka vattnet

1:21 min

Vattnet till alla drycker och till all mat på äldreboendet Trumslagaren måste kokas efter vattenläckan i torsdags och utbrottet av bakterier i det kommunala vattnet. Även Mälarsjukhuset och flera bostadsområden är drabbade.

– Nu i morse tog jag reda på genom min arbetskamrat som jobbar natt att chefen varit här och att vi måste fortsätta att koka vattnet

Juanita Motnecino-Romero jobbar på äldreboendet. Innan lunch idag har hon kokat tre stora kastruller med vatten.

– De dricker mycket nu på sommaren. Det blir mycket saft och vatten.

Vattenprover har visat att det finns koliforma bakterier i vattnet. Bakterieinträngningen har inträffat efter en stor vattenläcka förra torsdagen då en huvudvattenledning i Vilsta sprängde läck.

Precis över vägen, på parkeringen till Skogsängens idrottsplats, har Eskilstuna energi och miljö som ansvarar för det kommunala vattnet ställt upp en mobil anläggning för att motverka kolibakterierna och se till att det är tryck i ledningarna.

– Det har varit smått hysteriskt . Ja det var ju tidigt på morgonen som en av våra drifttekniker ringde och sa att det hade hänt något, det säger Jorma Seimilä, rörnätschef på Eskilstuna energi och miljö.

– Ja nu har vi även då en mobil kloreringsutrustning installerad här för att på skynda reningen av vattnet. För vi måste få bort de här koliformabakterierna

Från Eskilstuna energi och miljös håll hoppas man att det här snart ska vara över men man inväntar nu de senaste testresultaten.

– Då får man ta ställning till om man ska utöka kokningsrekomendationerna och utöka omårdet eller om det visar sig att det tvärtom inte är någon fara längre. Vi får vänta till eftermiddag imorgon för att göra ett nytt uttalande om det.

Även Mälarsjukhuset omfattas, och på dörrar och anslag sitter anslag som informerar patienter att inte dricka kranvattnet. För användning på avdelningarna måste vattnet kokas.

Boende i Hällberga, Viptorp, Tunafors och Lilla Nyby rekommenderas att koka vattnet så att tydliga bubblor syns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista