Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Eskilstuna

JO: Inte fel bjuda in polisen till möte på Kassan

När Försäkringskassan i Eskilstuna ville reda ut sjukersättningen för en efterlyst man så informerades polisen om det möte som skulle hållas. Helt i sin ordning, tycker Justitieombudsmannen, JO.

Det framgår av JO:s beslut. JO fastslår att det var viktigare att klara upp de brott mannen var misstänkt för än att skydda hans identitet. Däremot får kassan kritik för bristande dokumentation i ärendet.

Resultatet av mötet blev att polisen infann sig och mannen greps. Han dömdes senare för det brott han var efterlyst för.

Enligt JO-anmälan från mannens ombud så kände mannen inte ens till att han var efterlyst för bland annat grov stöld. Skälet till att han hållt sig undan en tid ska ha varit att han var hotad till livet som en följd av att han varit vittne till grova brott.

Enligt ombudet har Försäkringkassan lämnat över sekretssbelagd information till Polisen och också vilselett mannen om skälet till mötet.

JO säger nu  i sitt utslag att det går att bryta sekretessen om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas vidare är större än det intresse som sekretessen ska skydda. Justitieombudsmannen konstaterar också att inititativet till att utreda mannens förhållanden kom från polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".