Robert Karlsson tror att ett personligt möte kan ge större engagemang hos invånarna. Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio
Nyköping

Invånarna ska få säga sitt om stadsplaneringen

1:26 min

Nyköping ska förtätas för att kunna växa med 700 invånare varje år. En fördjupad översiktsplan finns redan - och nu ska Nyköpingsbor få möjlighet att vara med och tycka till om planen.

Under två dagar i augusti kan den som vill boka in ett personligt möte med kommunens planarkitekt.

– Ett personligt möte tänkte tyckte vi kunde vara bra för att förstå vad planen handlar om, och kunna lämna synpunkter på planen direkt, du får ett personligt möte med arkitekten som är ansvarig, säger Robert Karlsson, kommunikatör på samhällsbyggnadskontoret i Nyköping.

Robert Karlsson berättar om hur arbetet med att förtäta Nyköping fram till 2030 kommer att gå till. Sedan i våras finns en utställning i stadshuset som ger en bild av översiktsplanen

De stadsdelar som redan finns ska förtätas och utvecklas, samtidigt som kollektivtrafiken ska förbättras och grönområdena komma närmre. 2012 var planen ute på samråd - och arbetades om efter de synpunkter som kom in. Kommunen har också ordnat öppet hus och andra möten för att samla in åsikter.. Men tankar och idéer från vanliga Nyköpingsbor har hittills varit få - bara fem synpunkter har kommit in.

– Oftast är det så att man som medborgare reagerar när något redan byggs eller när det är vid farstun och någonting ska byggas. det är därför vi vill pusha för det här och visa vad vi planerar i de här områdena, för ni kan påverka, säger Robert Karlsson.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista