1 av 7
Inspelning av Inga Lindströmfilm sedd genom kameralinsen. Foto Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
2 av 7
Skådespelarna Maria Zielke och Jorres Risse repeterar dialog.
3 av 7
Platschefen för Inga Lindströminspelningarna Asaad Mou är nöjd när rekvistia kan återanvändas. Foto: Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio
4 av 7
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
5 av 7
Dieter Bächle. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
6 av 7
Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.
7 av 7
Dieter Bächle. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.

Sörmländsk byråkrati irriterar tysk publiksuccé

"Skulle vi förbjudas filma får det förstås konsekvenser"
2:31 min

Det tyska filmprojektet Inga Lindström anklagar Nyköpings kommun och länsstyrelsen i Sörmland för att med onödig byråkrati störa inspelningarna.

– Förr brukade jag alltid säga att i Sverige har jag aldrig fått nej till att filma något motiv, utan alltid ja, säger Dieter Bächle. Men på senaste tiden kan jag inte alltid förstå varför myndigheterna ser ett behov av att gå in och administrera oss. Det har gått alldeles utmärkt i många år utan myndigheter, säger produktionsdesigner Dieter Bächle.

Enligt honom har filmteamet alltid fått jobba fritt men på senare tid störts av allt mer rapporteringskrav och förbud.

Publiksuccén Inga Lindström har spelats in i 10 år i länet och anses både stå för betydande direktinvesteringar och sätta Sörmland på kartan på kontintenten.

Ute på Ånsunds gård utanför Nyköping håller Inga Lindström-filmteamet på med sin 51:a långfilm, samtliga med ytliga romantiska handlingar som utspelar sig i ett Sverige där solen alltid skiner och alla bakgrunder är wunderschön.

Produktionens tajta tidsramar och behov av vackert väder är svåra att kombinera med de ökade krav som filmteamet upplever att Sörmländska myndigheter ställt på senare tid. Nyköpings kommun har velat se detaljerade scheman och tillståndsansökningar, vilket tyskarna säger att de försöker leverera, men inte alltid kan hålla.

Och vad gäller Länsstyrelsen säger Dieter Bächle från det offentligägda produktionsbolaget Bavaria Film att bolaget alltid fått tillgång till naturen och genom åren betalat omkring en halv miljon i tillstånd för att filma i Stendörrens naturreservat, men att de i juni fick blankt nej till att filma där en solig dag.

Motiveringen var att det var för många turister där, vilket är ironiskt menar Dieter Bächle, eftersom det inte minst är Inga Lindströms 100 miljoner unika tittare som nu besöker Sörmland.

Inga Lindström-produktionen vill gärna ta stor hänsyn till sörmlänningarna och naturen, säger de, men de önskar sig mer dialog och förstående från de sörmländska myndigheterna.

– Om vi helt skulle förbjudas från att filma på vackra platser under turistsäsongen så får det förstås konsekvenser, säger Dieter Bächle.

Men det har inte blivit svårare att få filma i Sörmland, enligt länsstyrelsen.

Däremot vill myndigheten ha in en ansökan varje gång man vill filma och det helst i god tid för att myndigheten ska kunna ge ett bra beslut. Om länsstyrelsen inte får in en ansökan kan de inte heller ge tillstånd.

– Vi behöver alltid lite tid för att förbereda oss och skriva ett bra beslut där vi också brukar reglera var den som vill utföra sin verksamhet kan hålla till och hur det ska gå till, bland annat för att undvika att besökarnas intressen krockar med den som vill genomföra en egen verksamhet i naturreservat. Annars är vi jättepositiva till att man filmar i Sörmland och i reservaten, Erik Hjortsberg handlägger sådana ansökningar hos länsstyrelsen, som ännu inte har fått in någon ansökan om att filma i naturreservatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".