Arbetsmiljöverket kräver att ansvariga gör något åt arbetsmiljöproblemen på kirurgen på Mälarsjukhuset. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
Eskilstuna

Krav på åtgärder på kirurgen i Eskilstuna

Arbetsbelastningen på kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna riskerar att göra personalen sjuk. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion där i maj och verket kräver åtgärder av de ansvariga. 

P4 Sörmland har tidigare rapporterat om att personalen på avdelningen slagit larm om att den höga arbetsbelastningen kan hota patientsäkerheten.

Nu kräver Arbetsmiljöverket bland annat att sjukhuset ska kartlägga och följa upp arbetsbelastningen vid avdelningen och se över rutinerna för att bedöma riskerna vid överbeläggningar.

Den höga arbetsbelastningen gör att personalen mår dåligt. Många har ont i magen, gråter och är irriterade. Det framgår av Arbetsmiljöverkets samtal med personalen vid kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Överbeläggning och utlokalisering av patienter förekommer regelbundet och patienter tas in till operation fast man kan se att personalen inte hinner med att ta hand om dem.

Enligt personalen lägger man två patienter i samma säng. När en är inne på behandling körs en annan patient in på dennes plats. Det leder till mycket plock med patienters tillhörigheter och att man inte fullt ut vet var patienterna befinner sig.

Personalen vittnar också om att kommunikationen på avdelningen inte fungerar som den ska och att gruppen inte har förtroende för chefen.

Enligt Arbetsmiljöverket följer man på avdelningen inte de rutiner som finns för att bedöma om överbeläggningarna kan leda till olycksfall bland personalen och dessutom saknas skriftliga instruktioner för hur arbetsuppgifter ska prioriteras när tiden inte räcker till. Det är något av det Arbetsmiljöverket konstaterar efter inspektionen i maj i år.

Arbetsmiljöverket kräver bland annat att sjukhuset ska kartlägga och följa upp arbetsbelastningen vid avdelningen och se över rutinerna för att bedöma riskerna vid överbeläggningar.

Arbetsmiljöverket konstaterar att de besökt avdelningen sex gånger på tre år och att arbetsbelastningen varit hög hela tiden.

Senast den 25 september ska de ansvariga för avdelningen redovisa vad de gjort för att förbättra arbetsmiljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista