Sörmland

Vänsterkampanj bakom våg av attentat

2:17 min

En politiskt motiverad kampanj med attentat mot bostäder och fordon pågår sedan ett halvår i norra länsdelen.

I kontrast till medieuppgifter om ett krig mellan vänster och högerextremister tyder allt på att våldet nästan uteslutande kommer från en handfull vänsteraktivister, flertalet baserade i Eskilstuna.

Det är en bild som ges till P4 Sörmland av både polis, offer och av gärningsmännen själva.

– Vi har aktivt sökt upp och helt enkelt attackerat personer som vi anser har en militant fascistisk organisering, vilket är ett hot mot oss och även mot arbetarklassen och arbetarrörelsen på sikt, fysiskt.

P4 Sörmland träffar den militanta vänstergruppen Revolutionära Frontens talesperson Rolf efter flera veckors krypterad kommunikation.

Gruppen har funnits i tio år, men sedan i februari har de intensifierat sina aktioner i Mälardalen. Enligt polis har de genomfört minst 30 dåd i framför allt Eskilstuna och Västerås, att jämföra med kanske tiondelen så många från deras meningsmotståndare.

– Vi har gjort fler offensiva attacker och vi tycker även att vi har en betydligt starkare militant kapacitet än av de har i Sörmland i dag.

Det handlar om allt från telefonhot och grafitti till kemikalieattacker och misshandel. P4 Sörmland ber Rolf berätta om den 20 april i år, då Revolutionära Fronten för tredje gången angrep en 27-årig mans hem i Torshälla utanför Eskilstuna.

– Ett antal av våra aktivister åkte ut till adressen för att ta sig in i lägenheten och helt enkelt attackera personen som bodde där. Personen var inte hemma och då valde aktivisterna på plats att attackera lägenheten istället och helt enkelt totalförstöra den.

Finns det nån risk tror ni att om ni använder våld så legitimerar det att andra grupper också använder våld?

– Vi ser inte en person som är nazist som en dålig människa, en person som har gjort dåliga personliga val, utan vi ser det som en politisk motståndare, en politisk fiende.

Du känner inte att när ni sätter ribban där att man får angripa människor i deras hem och det kan gå ut över familjemedlemmar, då är det på något sätt okej om det händer med er också?

– Vi tänker inte riktigt på det inte på det sättet. Om de skulle angripa mig i mitt hem då skulle vi se det som en attack på vår organisation och då skulle vi känna att vi blev tvungna att göra nån form av motåtgärd mot det.

En av de utsatta är Daniel Åberg, före detta Sverigedemokratisk kommunpolitiker som i dag kallar sig nationalist. I slutet av maj angreps hans föräldrars bostad i Eskilstuna med stenar och klotter.

– De blev väldigt chockerade då eftersom det var mitt i natten och de hade ingen aning om vad som kunde ha hänt.

Talespersonen Rolfs röst lästes av en annan person i inslaget som du kan lyssna till.

"Odla ditt klasshat"

#text=5609749#

Systematiska attacker

#text=5609739# 

Våldsdåd riktade mot den autonoma vänstern

* 20 april. Eskilstuna. Skadegörelser mot bilar.
* 5 maj. Eskilstuna. Sex maskerade män angriper en lägenhet. Två RF-sympatisörer hoppar ut i bara kalsongerna men beväpnade med knivar. I gatustriden knivhuggs en av angriparna svårt.

Andreas Hedfors

Andreas Hedfors

andreas.hedfors@sverigesradio.se

016-16 16 85

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista