Inbrottsliga härjar i Stockholm och även i Eskilstuna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Eskilstuna

Villainbrottsliga härjar i Eskilstuna

En liga, specialiserad på villainbrott, opererar för närvarande i Sverige. Flera villaägare i Stockholms län har drabbats, men den har också varit i Eskilstuna, säger polisen till Dagens Nyheter.

Ligan har under flera års tid gjort stöldturnéer i Sverige och andra nordiska länder.

– Vi ser nu att ligan verkar ha kommit tillbaka hit. Just nu har de opererat i olika villaområden i Stockholms län, men de har också varit i Eskilstuna och Uppsala. Även Norge och Danmark har haft påhälsning.

Det berättar kommissarie Fredrik Gårdare, chef för den gemensamma insatsen mot bostadsinbrott i Stockholms län för DN.

Tidigare i vår har flera personer gripits och i början på året dömdes några av dem till några månaders fängelse och utvisning ur landet.

Trots att ingen är gripen denna sommar är Fredrik Gårdare övertygad om att det är medlemmar från samma liga som opererar. Han bygger det på underrättelseinformation och analys av tjuvarnas metoder.

Sedan 2005 har cirka 200 personer gripits ur ligan. De flesta av dem är tillfälligt i Sverige, endast för att begå brott. De har chilenska pass, men det är oklart hur de har kunnat ta sig in i Europa. Passen saknar inresestämplar. I flera fall har polisen också gripit samma personer, men med andra identitetshandlingar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".