1 av 2
Fredrik Malmberg på Läppe Energiteknik. Foto: Andreas Berglund P4 Sörmland Sveriges Radio
2 av 2
Bränslepellets. Foto: Andreas Berglund P4 Sörmland Sveriges Radio

Läppe-uppfinnare hoppas på hemmagjord pellets

1:21 min

Energimyndigheten har beslutat att stödja Sörmländska Läppe Energiteknik med 650 000 kronor för utvecklingen av en ny miljövänlig uppfinning. Förhoppning är att företaget lättare ska få ut sin produkt på marknaden.

– Råmaterialet har jag på en självlastarvagn. Fliset går via ett fördelningsbord till kvarnen och sedan till en tork, säger Fredrik Malmberg.

Han driver en liten verkstad utan för Läppe. Han har kommit på ett sätt för snickerier, brädgårdar, lantbruk och andra verksamheter att tillverka egna pellets av överblivet såg- och hyvelspån. Pellets kan exempelvis brännas för uppvärmning av hus istället för den långt mer miljöfarliga villaoljan.

– Man pelleterar lätta råvaror: halm, sågspån osv. Vi har kunna göra pellets av hästskit med lyckat resultat, säger Fredrik Malmberg.

Energimyndigheten stödjer företaget med 650 000 kronor för utvecklingen av uppfinningen. Ulf Malmqvist på Energimyndigheten säger att anledningen till att man stöder Fredrik Malmbergs företag är att han lyckats komma på en komplett lösning för småskalig tillverkning av pellets.

Energimyndigheten ser även mycket positivt på att man genom att tillverka pellets för eget bruk minskar transporterna med på vägarna. Nu jobbar Fredrik Malmberg för att verksamheten ska utvecklas.

– Det finns planer på att anställa men vi får se hur det går. Marknaden nu är i Skandinavien men vi hoppas på att kunna nå världsmarknaden när vi fått i ordning allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista