Namnförvirring för å i Flen avgjord

Rökärrsån, det har Lantmäteriet bestämt att namnet ska vara på ån som rinner mellan Kvarnsjön och Nedingen utanför Flen.

Nu är det avgjort vad en omstridd å utanför Flen ska heta. Vattendraget mellan Kvarnsjön och Nedingen har saknat namn på officiella kartor men SMHI har använt namnet Skebokvarnsån för både det och utloppet från Nedingen till Båven.

En namnstrid blossade upp kring ån tidigare i år efter att Trafikverket kallat samma å för Skebokvarnsån. Två boende i området vände sig då till Lantmäteriet för att få dem att fastställa att namnet ska vara just Rökärrsån, eftersom ån sedan länge varit känd under det namnet bland ortsbefolningen.

Men Lantmäteriet beslutar nu alltså att den del av vattendraget som går mellan Kvarnsjön och Nedingen på officiella kartor bör gå under namnet Rökärrsån. Vattendraget mellan Nedingen och Båven kommer fortsatt benämnas Skebokvarnsån.

I sin bedömning har Lantmäteriet bland annat tagit in synpunkter från Institutet för språk och folkminnen (SOFI) och från Staffan Nyström, professor i nordisk namnforskning vid Uppsala universitet och bördig från Flen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista