Sörmland

Polisen fruktar hämnd från nationalister

1:44 min

Eskilstunapolisen fruktar att nationalisterna kan komma att slå tillbaka och polisen i Mälardalen kraftsamlar tillsammans med säkerhetspolisen mot det senaste halvårets politiska våld i området.

Eskilstunapolisen har initiativet i samarbetet med Säkerhetspolisen och enligt utredningsledaren har polisen alltför länge missat sambanden mellan olika attentat; man har varit för naiva inför våldet från vänsterextremister i Mälardalen.

– Vi har ju varit naiva till att börja med innan vi skapade oss en bild av det här. Nu vet vi bättre. Nu gäller det att vi sprider den här kunskapen i landet och även till åklagare och tingsrätt och så vidare, säger Eskilstunapolisens förundersökningsledare, Fredrik. Han vill inte uppge sitt efternamn för att undvika repressalier.

Varför har det blivit så att ni varit oförberedda och naiva?

– Man har sett det som enstaka händelser och man har inte sett bilden av det hela.

Som P4 Sörmland rapporterade i går har minst ett 30-tal hot och våldsamma attentat genomförts i Mälardalen under det senaste halvåret. Det senaste skedde så sent som i söndags när en lägenhet vandaliserades i Västerås.

Eskilstunapolisen menar att en liten grupp vänsterextremister i organisationen Revolutionära Fronten ligger bakom attentaten, som riktar sig mot deras meningsmotståndare på högerkanten.

– Jag skulle säga att det är mellan fem och tio personer och de har stoppats och kontrollerats i anslutning till flera olika brott runt om i hela Mälardalen och då är det samma individer som sitter i de här bilarna.

– Enligt vår uppfattning så är det yngre killar och till viss del även tjejer. Många är arbetslösa och en del av dem skrivna hemma hos föräldrarna fortfarande. Och det är skillnaden till om vi säger högersidan där de individerna är äldre och de flesta har jobb och ordnade förhållanden på det sättet, säger Polisens utredare.

Hur pass målinriktad är den här autonoma vänstergruppen mot specifika personer eller hur urskiljningslösa kan angreppen bli?

– Om vi tittar på händelsen i Torshälla där man kastar in en rökgranat där så evakueras ju hela trappuppgången där och då drabbas ju betydligt fler än de tänka offren så att säga. Det kunde sluta väldigt olyckligt. Definitivt.

Om ni vet så väl vilka ungefär som skulle kunna vara huvudmännen har ni då inte situationen under kontroll egentligen?

– Nej det vill jag inte påstå. Så länge de inte är lagförda så har vi inte det.

Hittills har vänstersidan stått för våldet men Eskilstunapolisen fruktar att nationalisterna kan komma att slå tillbaka varpå stridigheterna kan anta än större proportioner. Polisen i både Örebro och Eskilstuna har just nu extra bevakning mot några utsatta adresser.

– Det kan fortgå. Det kan även eskalera och det vill vi inte och det måste vi bryta i så fall, säger Polisens utredare.

Andreas Hedfors

Andreas Hedfors

andreas.hedfors@sverigesradio.se

016-16 16 85

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista