Kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna får återigen hård kritik för sin arbetsmiljö. Foto: Linn Wåhlstedt/Sveriges Radio.
Eskilstuna

"Svårt lösa arbetsmiljöproblemen"

Jörgen Striem: "Vi har arbetat i rätt riktning"
1:48 min

Det är inte lätt att lösa problemen med arbetsmiljön på Mälarsjukhusets kirurgavdelning menar landstinget. Enligt Arbetsmijöverket måste situationen förbättras eftersom arbetsmiljön är så dålig att sjuksköterskorna mår psykiskt dåligt.

Kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna får återigen hård kritik för sin arbetsmiljö. Det är arbetsmiljöverket som efter en inspektion kräver att ledningen omedelbart förbättrar situationen och på landstinget Sörmland och är man medveten om problemen.

– Vi har arbetat i rätt riktning skulle jag vilja säga, vi har arbetat mycket med såväl rekrytering som rutiner men detta är inte lättlöst, säger Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef i landstinget Sörmland.

Under våren 2012 larmade de anställda på kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset att arbetsmiljön var under all kritik och att patientsäkerheten var i fara.

Nu, nästan ett och ett halvt år senare, ser situationen ut att vara oförändrad, i alla fall om man får tro arbetsmiljöverket. I en flera sidor lång rapport berättar sjuksköterskor att de mår psykiskt dåligt, har ont i magen, får yrsel och gråter över den svåra situationen. Exempelvis berättar en undersköterska att hon arbetat 90 timmar övertid på en månad.

I rapporten kan man också läsa att de nya sköterskorna blir inskolade av sådana som själva precis blivit inskolade samt att platsbristen gör att patienterna ofta måste flyttas runt vilket leder till att de anställda ibland inte har koll på var patienterna finns.

Lägg därtill att avdelningen haft 5 olika chefer på fyra år. Därmed fungerar inte heller riskbedömningen vid överbeläggningar.

Arbetsmiljöverket kräver att problemen rättas till, och länssjukvårdschef Jörgen Striem är en utav cheferna som har ansvaret för det.

– Jag kan lova att vi ska fortsätta jobba med rekryteringar och att vi även i övrigt kommer jobba hårt med att det arbetsmiljöverket påpekar kommer rättas till.

Men hur ska vi kunna lita på det ni lovar den här gången?

– Jag vill hävda att vi redan vidtagit åtgärder, och att vi kommer fortsätta vidta flera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".