Tingsrätten i Eskilstuna meddelar i dag dom mot en 19-åring som är åtalad för att ha knivhuggit en högerextremist. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Första domen efter våldsvåg

1:48 min

I dag faller domen mot den ende person som hittills åtalats för att ha deltagit i den våldsvåg som ett autonomt nätverk riktat mot vit maktmiljön i Mälardalen under året.

Den 19-årige Eskilstunabon anklagas för att ha knivhuggit en högerextremist som angrep bostaden där han sov, och för ett senare attentat mot en annan meningsmotståndares föräldrahem.

Det här är ljud från en video där det militanta nätverket Revolutionära Fronten visar hur de vandaliserar en 26-årig mans lägenhet i norra Eskilstuna i april i år. Nätverkets talesperson har berättat för P4 Sörmland att de vill skrämma alla som de kallar nazister och fascister från att engagera sig politiskt.

Den 19-åring som döms eller frias klockan 11 i dag är åtalad för skadegörelse i ett attentat liknande det på filmen, där det sprejades slagord, fönster krossades men aktivisten ska ha skurit sig på fönstret och lämnat blodspår.

19-åringen är också åtalad för mordförsök efter en gatustrid natten till den 5 maj i år. 

-- Det var ett rätt intensivt dygn med flera attacker gentemot högerfolk med framför allt ammoniak in i lägenheter och skadegörelse, telefonhot som resulterade i den händelsen uppe på Drakensköldsgatan, säger förundersökningsledaren Fredrik, som vill vara anonym, om bakgrunden till slagsmålet.

Sex-sju maskerade män ur vit makt-miljön bestämmer sig, enligt förundersökningen för att hämnas.

De infinner sig utanför en meningsmotståndares bostad och börjar slå mot ett fönster i trappuppgången. Då vaknar 19-åringen, beväpnar sig med kniv och hoppar ut genom en balkongdörr, iklädd enbart kalsonger.

I konflikten knivhugger han en 29-årig angripare innan de maskerade flyr när polisen helt osannolikt dyker upp.

– Det är en radiobil som rullar in i det här av en tillfällighet och det känner väl vi att det var tur att det blev så för annars kunde det ha slutat värre än det gjorde, säger Fredrik.

19-åringen har i förhör sagt att knivhuggningen som resulterade i en kollapsad lunga skedde av misstag och i självförsvar och han nekar till medlemskap i nätverket Revolutionära Fronten. Han släpptes i slutet av juli efter att ha suttit häktad i sex veckor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista