1 av 2
Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) säger att det inte är lämpligt att investera i en egen hall åt Peng Da. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
Sven Löfgren från pingföreningen Peng Da. Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio
Eskilstuna

Jansson avfärdar bordtennisföreningens krav

7:46 min

Elitserieklubben i bordtennis Peng Da i Eskilstuna hotar att lämna Eskilstuna för en annan ort eftersom föreningen anser att kommunen motarbetar den. Det framgår av ett brev till kommunalrådet Jimmy Jansson (S). Men han avfärdar kraven och anser att kritiken är osaklig.

– Det är en fullständigt ohållbar situation som det är idag, säger Sven Löfgren i föreningen.

Den nya elitserieföreningen Peng Da tränar idag en gång i veckan i Fröslundaskolan, men vill ha en permanent och stabil lösning som gör att de kan utöka träningstiderna och ha pingisborden uppställda hela tiden.

Föreningen har fått fått besked från kommunen att de kan spela i Munktellarenan, men den är inte godkänd för elitseriespel av Svenska bordtennisförbundet, enligt Sven Löfgren, som inte anser att hallen inte är ett bra alternativ för barnen mellan 8 och 12 år, varav dom flesta bor på andra sidan stan.

– Det flesta kan inte och vill inte ta sig ner till Munktellhallen och det har kollegorna i den andra pingisklubben fått erfara att de har fått färre unga spelare sedan de flyttade dit.

Föreningen har också fått besked om att den kan vara i Gökstenshallen i Torshälla.

– Det är vi också irriterade på. Det ligger så långt ifrån vårt hemmaområde. Det klart at vi accepterar det om vi inte kan spela våra matcher någon annan stans .

Elitserieklubben vill att kommunen hjälper föreningen att Fröslunda investera i en ny hall som föreningen kan hyra och som kan användas för pingis och även andra idrotter. Då skulle föreningen kunna bredda sin verksamhet och rekrytera nya medlemmar och klara ekonomin.

– Den hallen vill vi att kommunen ska stå för. Om kommunen inte vill stå för den så vill vi att de hyr den så att vi på så sätt får beläggning. Med den potential som vi har med spelare och tränare på högsta internationella nivå så kan vi arrangera jätteintressanta tävlingar här i Eskilstuna.

Jimmy Jansson (S) tycker att kritiken är osaklig och håller inte med föreningen om att kommunen inte lyssnat tillräckligt.

– Jag har haft ett möte med dem för att lyssna in. Vi har ett regelverk hur man stöttar och sponsrar föreningar och det måste man förhålla sig till så att alla föreningar behandlas lika. Det är fina och bra ambitioner som föreningen har, men det är kultur- och fritid som har ansvaret. Vi får ta ett nytt varv så att vi får tilld et här på ett bra sätt.

Jimmy Jansson (S) anser att Munktellarenan är ett alternativ för Peng Da.

– Kommunen har ett antal lokaler som Eskilstunaborna står för. Kommunens utgångspunkt är inte att så fort en förening vill ha en lokal så kan man komma till kommunen och säga att kommunen ska betala. Först tittar man på befintligt lokalbestånd som redan hyrs upp för idrottslig verksamhet och se hur föreningar kan samsas. Annars får vi en kostnadsrullning. Är det så att de inte räcker till kan man titta på om man kan hyra andra lokaler. Vi har ju ändamålsenliga lokaler för bordtennis i Munktellstaden.

Jimmy Jansson (S) säger att kommunen nu prioriterar de investeringar som är bestämda, en ny multiarena, ny ishall och ett nytt badhus.

– De frågorna måste få en lösning innan vi tar fram nya investeringar i lokaler. Det finns en turordning där föreningslivet varit inblandade och det måste vi följa annars blir föreningar besvikna. Det finns behov av ytterligare hallytor, men vi har en ny arena på väg fram och den kommer vara tillgänglig för allehanda idrotter. Den måste komma först. Om man ska styra en kommun genom att skjuta från höften när något nytt uppkommer och bygga nya hallar lite här och var i stan utan utarbetat det noga skulle vi nog hamna på ruinens brant ganska snart tror jag. Då skulle kommunen gå i konkurs.

Dessutom kan kommunen inte särbehandla en enskild förening.

– Att bygga en ny hall i en viss stadsdel utifrån en förenings specifika önskemål är varken lagligt kommunalrätsligt eller lämpligt när vi har en plan för hallutbyggnaden framöver. Det går att röra sig över stan. Den är inte större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista