Tingsrätten i Eskilstuna friade idag den 19-åring som åtalades för att ha knivhuggit en högerextremist. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio
Eskilstuna

Vänsteraktivist frias för mordförsök

1:29 min

En 19-årig vänsterextremist, som stod åtalad för att ha knivhuggit en högerextremist, frias från mordförsök av tingsrätten. 19-åringen döms däremot för skadegörelse.

Åtalet var det hittills enda i utredningen kring flera attacker från vänsterextrema personer i Mälardalen. De misstänks ha genomfört mellan 30 och 40 attacker mot meningsmotståndare sedan i vintras.

19-åringen frias från anklagelserna om mordförsök, men döms för skadegörelse till villkorlig dom och 40 dagsböter och ett skadestånd på 4 000 kronor för att ha krossat fönster och sprejat slagord på en bostad.

Det är klarlagt att 19-åringen knivhuggit en 29-årig man natten till den 5 maj så att han kunde ha dött, anser Eskilstuna tingsrätt. Men en rad omständigheter gör att åtalet för mordförsök helt underkänns.

Det var 29-åringen som tillsammans med en handfull kamrater från vit makt-miljön angrep bostadshuset där 19-åringen låg och sov, och när 19-åringen hoppade ut med en bajonett för att slåss med dem ute på gatan var det en nödvärnssituation, skriver tingsrätten.

Tingsrätten anmärker också att den knivhuggne 29-åringen och den ende av hans kamrater från händelsen som ställt upp och vittnat brister i trovärdighet eftersom de lämnat motstridiga uppgifter och inte namngett fler kumpaner. Helt kan man i och för sig inte heller lita på vittnesmålen från personerna i lägenheten, skriver tingsrätten.

Men framför allt ogillar tingsrätten åklagarens stämningsansökan eftersom den enbart gäller avsiktligt mordförsök – och alltså inte till exempel dråpförsök eller misshandel.

19-åringen, som av polis beskrivs som delaktig i den autonoma våldsvågen i Mälardalen under året, döms dock för att ha varit med och angripit den före dette Sverigedemokraten Daniel Åbergs föräldrahem i slutet av maj. Han undgår fängelse för det eftersom tingsrätten, tvärt emot polisens åsikt, inte är orolig för att 19-åringen ska begå fler brott. För fönsterkross och graffitti döms han därför till villkorligt, 40 dagsböter och 4 000 kronor i skadestånd.

19-åringen satt häktad i över sex veckor innan han frigavs omedelbart efter rättegången för ett par veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista