1 av 2
Foto. Lina Lundgren/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Lina Lundgren/Sveriges Radio
P4 Morgon

Almarna i Nyköping dör

4:33 min

Almarna dör sakta ut en efter en i Nyköping. Det är almsjukan som sedan länge fått fäste och nu snabbat på processen på grund av det varma vädret.

Träden i Nyköping har sedan länge varit drabbade av svampsjukdomen Almsjuka. Den dödar sakta träd efter träd och lämnar höstlika, vissna träd vid sidan av de andra friska och somriga träden.

– Döden är det slutliga. Det är inga träd som klarar av almsjukan, säger Helena Göransson vid parkförvaltningen på Nyköpings Kommun.

Kommunen har gjort ett försök att plantera in nya almar från Holland som är framförädlad genom olika korsningar. Den är inte immun mot almsjukan men den kan klara av den och dör inte.

I Eskilstuna förändras just nu stadsbilden när gamla mäktiga träd fälls.

– Det blir mer och mer. Det börjar med löven, sen går det ganska fort. Det är frågan hur länge de räcker. Det blir ju stora hål i stadsbilden sen, det ser ju väldigt konstigt ut, säger Bo Karlsson på parkförvaltningen i kommunen till Ekot. (se separat artikel)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista